Otkriveno: Planiran napad na Moskvu; Ali, CIA ih je zamolila...

Izvor: B92, 24.Apr.2023, 18:10

Otkriveno: Planiran napad na Moskvu; Ali, CIA ih je zamolila...

Ukrajina je planirala da napadne Rusiju 24. februara, ali je Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine, na molbu Vašingtona, odustala od toga.

Kako piše Vašington post, pozivajući se na nove poverljive dokumente koji su "procurili" u javnost, Kiril Budanov, šef uprave vojno-obaveštajne službe Ukrajine, naložio je jednom od svojih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oficira da se "pripreme za izvođenje masovnih napada 24. februara svi koji su u Glavnoj obaveštajnoj upravi".

"Vašington post" dalje u tekstu navodi, pozivajući se na izveštaj Agencije za nacionalnu bezbednost SAD, da su ukrajinski činovnici, pre svega, razmatrali mogućnost izvođenja napada na Moskvu i Novorosijsk.

Prema navodima lista, dokument američke agencije je objavljen 13. februara. Istog dana SAD su ponovo pozvale svoje građane da napuste Rusiju.

Ipak, 22. februara je objavljen izveštaj CIA, prema kojem je Glavna obaveštajna uprava Ukrajine "pristala, na molbu Vašingtona, da odloži napade na Moskvu".

Prema navodima obaveštajnih službi, nema informacija koje ukazuju na to da je Služba za bezbednost Ukrajine pristala da odloži sopstvene planove o napadima na Moskvu u sličnom periodu.

Prema pisanju "Vašington posta", zapadni činovnici se sa skepsom odnose prema raznim saopštenjima Kirila Budanova koji je, kako se navodi, "poznat po svojim smelim izjavama i tvrdnjama".

On je ranije izjavio da će Ukrajina pobediti u sukobu s Rusijom i da Krim mora biti vraćen u sastav Ukrajine ovog leta. Ipak, kako svedoče poverljivi dokumenti koji su objavljeni na društvenim mrežama, američka obaveštajna zajednica smatra da je takav razvoj događaja malo verovatan, navodi se u članku.

Kako navodi list, ukrajinski zvaničnici privatno priznaju da niz vojnih operacija protiče pod kontrolom SAD. "Ukrajinski činovnici odavno u privatnim razgovorima govore o tome da SAD defakto kontrolišu pojedine vojne operacije", piše "Vašington post".

Prema pisanju lista, Kijev po pravilu ne koristi raketne sisteme koje je dobio od Vašingtona bez potvrde ili dobijanja koordinata od američke vojske, koji se nalazi u bazi u Evropi.

"Vašington post", takođe, tvrdi da su zapadni činovnici dali do znanja predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom da smatraju da je Kijev umešan u ubistvo ruske politikologinje Darje Dugine, koja je poginula 20. avgusta prošle godine u eksploziji automobila u Podmoskovlju. Američki zvaničnici su, kako piše list, procenili da je taj teroristički napad provokacija koja bi mogla da izazove žestoku reakciju Moskve.

Pentagon istražuje na koji način su na društvene mreže dospeli materijali u kojima se opisuje stanje ukrajinske vojske, kao i planovi SAD i NATO-a za njeno jačanje.

List "Njujork tajms" je pisao o tome da dokumente koji su datirani na početak marta navodno šire "ruski provladini Telegram kanali". List, takođe, tvrdi da je na internet poslato više od 100 dokumenata, a da je šteta koju to nanosi znatna. U Pentagonu su Sputnjiku rekli da analiziraju informacije o "curenju" dokumenata.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da Rusija ne sumnja u to da su SAD i NATO posredno ili neposredno umešani u sukob u Ukrajini. Bela kuća je odbila da potvrdi verodostojnost materijala objavljenih na internetu i saopštila da za sada nije spremna da objavljuje teoriju o tome kako i zbog čega je došlo do toga, preneo je Sputnjik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: CIA,   Vašington

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ukrajinci planirali za godišnjicu invazije MASOVNE UDARE NA MOSKVU i druge ruske gradove: Ovo je bio razlog što su ODUSTALI

Izvor: Blic, 25.Apr.2023, 11:56

Ukrajinska obaveštajna služba planirala je “masovne udare” na Moskvu i druge ruske gradove na godišnjicu invazije 24. februara, ali je odustala od toga na zahtev Vašingtona.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.