Izvor: TangoSix.rs, 30.Jul.2021, 08:02

Otkriveni novi detalji o sistemu Pancir-SM – Super Pancir

Samohodni artiljerijsko-raketni sistem PVO Pancir-SM je sistem koji se još uvek razvija i to u više pravaca, ali postoje već neke jasne smernice u kom pravcu će se ići, a prikazana su i prva operativna borbena oruđa.
Kako piše ruski portal Izvestija, prve jedinice PVO u okolini Moskve i Urala biće do kraja ove godine opremljene novim sistemom Pancir-SM koga već nazivaju Super Pancir. Isti izvor naveo je i neke nove, zanimljive detalje o ovom sistemu.
Pa da >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << ukratko ponovimo ono što smo o Panciru-SM do sada znali, upotpunjeno sa novim informacijama.
Pancir SM je značajno unapređeni borbeni sistem. Poseduje novi osmatračko-akvizicijski radar sa aktivnom faznom antenskom rešetkom (AESA/AFAR ) dometa do 75 km i novi radar za navođenje raketa sa pasivnom faznom antenskom rešetkom (PESA/PFAR) koji je drugačije izvedbe od onog na Panciru-S1 i radi se o refleksnom PESA radaru, takođe povećanog dometa. Za ovaj sistem, razvijene su i novije rakete, sa oznakom 57E6M, dometa do 40 km po daljini i malogabaritne rakete dometa od 5-7 km.
Vidimo da se radilo na poboljšanju kvaliteta skeniranja vazdušnog prostora i daleko veću otpornost na smetnje (AESA radara), na povećanju dometa otkrivanja i detekcije ciljeva, kao i zahvata, praćenja i dejstva na ciljeve u vazduhu. Sve ovo će učiniti borbeno oruđe sistema Pancir SM znatno otpornijim, žilavijim i efikasnijim na bojnom polju.
Po pitanju raketa, sistem Pancir SM koristiće rakete sistema Pancir-S1, dometa do 20 km, nove rakete dometa do 40 km i malogabaritne rakete dometa od 5-7 km. Malogabaritne rakete su potpuno nov proizvod i namenjene su dejstvu na dronove veoma malih odraznih površina, minobacačke granate i projektile iz višecevnih lansera raketa. Iako postoji više nezvaničnih verzija o rasporedu i količini raketa na oruđu Pancir-SM, po dostupnim fotografijama sistema, koje su se mogle videti, radi se o kombinaciji 10 raketa 57E6 (stariji tip) ili 57E6M (noviji tip povećanog dometa) i 8 malogabaritnih raketa. Tu su naravno i dalje dva dvocevna topa kalibra 30 mm.
Na osnovu novih informacija, sada je dostupno i to da se može kombinovati sa rasporedom, količinom i tipom raketa koje će borbeno oruđe nositi. U tom smislu je moguće borbeno oruđe naoružati umesto sa jednim konvencionalnim transportnim i lansirnim kontejnerom sa četiri manja. Tako je sada jasno da će biti moguće borbena oruđa ili deo borbenih oruđa baterije, napuniti samo sa malogabaritnim raketama и to njih 48.
Takođe, ono što je veoma važna novost, jeste da se od sada i transportno-utovarna vozila, koja nose 24 rakete, mogu takođe koristiti za lansiranje raketa (57E6 i 57E6M), na osnovu navođenja sa jednog od borbenih oruđa, koji će po lansiranju raketa, preuzeti njihovo navođenje. Na ovaj način se dodatno obezbeđuje žilavost i produženje mogućnosti suprotstavljanja napadima rojevima dronova, bespilotnih letelica ili nevođenih raketa zemlja-zemlja. Novost koja se tiče raketa 57E6M jeste da će u određenoj meri imati mogućnost i dejstva na balističke ciljeve, kao i na hipersonične ciljeve.
30-milimetarski topovi sa b/k od 1400 granata u mogućnosti su da veoma efikasno zaštite sopstvene jedinice, kao i jedinice S-300, S-400 I S-500 na maršu, od napada veoma niskoletećih ciljeva iz vazdušnog prostora, kao i od napada diverzanata sa zemlje.
Zaštita posluge je takođe poboljšana. Borbeni sistem je smešten na vozilu koji čini šasija KamAZ-53958 „Tornado“, 8×8 sa nosivošću od 25 tona. Kabina posluge je nešto malo više udaljena od samog radarskog i borbenog kompleta (vozilo je duže), a kabina je spojena sa „Tajfunom-K“, u potpunosti je oklopljena i može da izdrži udar oklopno-probijajućeg zapaljivog metka iz snajperske puške „Dragunov“.
Sistem Pancir SM se sve više naziva Super Pancir. Obzirom na navedene mogućnosti, moram se složiti sa takvim nazivom.
Zoran Vukosavljević, bivši pripadnik raketnih jedinica PVO Vojske Jugoslavije, učesnik borbenih dejstava tokom NATO agresije i vrsan poznavalac PVO tematike ekskluzivni je Tango Six kolumnista.
Zoran je koautor knjige „Nebeski štit sa zemlje – Samohodni raketni sistem 2K12 Kub/Kvadrat“ i administrator grupe o PVO tehnici na Fejsbuku.
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post Otkriveni novi detalji o sistemu Pancir-SM – Super Pancir appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.