Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Apr.2015, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osumnjičeni: Litvinjenko se možda sam ubio

Ruski špijun Aleksandar Litvinjenko možda se slučajno ubio pošto je ne znajući bio u kontaktu sa radioaktivnim materijalom, rekao je danas u Moskvi glavni osumnjičeni u slučaju njegove smrti, bisnismen Dmitrij Kovtun, prenosi britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Kovtun je na konferenciji za novinare rekao da misli da je smrt Litvinjenka "samoubistvo iz nemara".

Litvinjenko (43), umro je tri nedelje pošto je popio čaj sa radioaktivnom supstancom polonijum-210. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Engleski tužioci sumnjiče Kovtuna i Andreja Lugovoja za trovanje Litvinjenka u jednom londonskom hotelu u novembru 2006.

Pre nego što je umro, Litvinjenko, bivši agent ruske Federalne bezbednosne službe, naslednika KGB, optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da je naredio njegovo ubistvo. Te tvrdnje je Kremlj opovrgao.

Kovtun, međutim, tvrdi da je Litvinjenko otrovao sam sebe.

"Više sam nego siguran da je imao posla sa polonijumom a da to nije znao", prenela je ruska novinska agencija Interfaks.

"Možda je curio i polonijum se akumulirao u njegovom telu postepeno. Moguće da je nešto što je nosio sa sobom dovelo do postepene akumulacije polonijuma u njegovom telu", dodao je on.

Kovtun i bivši telohranitelj KGB Lugovoj opovrgli su bilo kakvu umešanost u Litvinjenkovu smrt, ostavši u Rusiji, uprkos tekućoj istrazi o smrti Litvinjenka u Britaniji.

Ken Makdonald, koji je u vreme Litvinjenkove smrti bio direktor javnog tužilaštva, preporučio je u maju 2007. da bi Lugovoj trebalo da

bude optužen za ubistvo Litvinjenka.

Kovtun je prošlog meseca, putem video veze sa Kraljevskim sudom pravde u Londonu, ponudio da iznese dokaze istražnom timu.

Šef istrage Robert Oven rekao je da će Kovtunu dati status "aktivnog učesnika" u suđenju kako bi izneo dokaze, ukoliko ispuni brojne uslove, uključujući i pisanu izjavu svedočenja i svih relevantnih dokaza.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Osumnjičeni: Litvinjenko se možda sam ubio

Izvor: Blic, 08.Apr.2015

Ruski špijun Aleksandar Litvinjenko možda se slučajno ubio pošto je ne znajući bio u kontaktu sa radioaktivnim materijalom, rekao je danas u Moskvi glavni osumnjičeni u slučaju njegove smrti, biznismen Dmitrij Kovtun, prenosi britanski BBC...Litvinjenko je umro od trovanja..Kovtun je na konferenciji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.