Oštećen spomenik maršalu Ivanu Konjevu u Pragu

Izvor: Blic, 25.Nov.2017, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštećen spomenik maršalu Ivanu Konjevu u Pragu

Moskva je užasnuta činom vandalizma i oštećenjem spomenika maršalu sovjetske armije Ivanu Konjevu u Pragu, glavnom gradu Češke, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

"Ovaj čin vređa ne samo uspomenu na sovjetskog vojnog komandanta koji je predvodio sovjetske snage u oslobađanju češke prestonice u maju 1945. godine, već i uspomenu na sve žrtve borbe protiv fašizma", navodi se u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
U saopštenju se izražava uverenje da "većina građana Češke deli ova osećanja", preneo je TASS.

"Nadamo se da će češke vlasti sprovesti temeljnu istragu i preduzeti odlučne mere u cilju sprečavanja ovakvih incidenata u budućnosti, kao i da će odgovorni biti primereno kažnjeni", navodi se u saopštenju.

Spomenik maršalu Konjevu oštećen je 23. novembra.

Ivan Stepanovič Konjev bio je komandant Crvene armije na Istočnom frontu tokom Drugog svetskog rata. Učestvovao je u oslobađanju velikog dela istočne Evrope, kao i Berlina.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.