Oslobođena jedna članica Pusi rajot

Izvor: B92, 10.Okt.2012, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođena jedna članica Pusi rajot

Moskva -- Jedna članica benda "Pusi rajot" je oslobođena, dok će preostale dve ipak provesti dve godine u zatvoru, odlučio je danas apelacioni sud u Moskvi.

Žalbeni postupak trajao je samo nekoliko sati, a usvojena je primedba branilaca Jekaterine Samucevič (30), da je ona provela samo 15 sekundi u crkvi tokom "pank molitve".

Tri članice pank benda "Pusi rajot" osuđene su u avgustu zbog huliganizma i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podsticanja verske mržnje na dve godine zatvora nakon "pank molitve" u Hramu Hrista Spasitelja.

Presuda je ostala na snazi u slučaju Nadežde Tolokonikove (22) i Marija Aljehine (24), a sve tri su na početku žalbenog postupka odbacile negirale krivicu i zatražile obaranje presude.

"Protest je bio politički, nismo želele da uvredimo crkvu ili vernike. Nevine smo i presuda bi trebalo da se obori. Rusko pravosuđe se diskreditovalo", rekla je jutros Marija Aljehina.

Advokatski tim i članice benda su nekoliko puta odbacili tvrdnje tužioca da su vređali crkvu i vernike, a Aljehina je u svom izlaganju dodala i da ne treba povezivati "Pusi rajot" sa onima koji skrnave crkve i ispisuju grafite, jer su to "stvari koje i bend osuđuje".

"Pank molitva nije održana na mestu gde je zabranjen pristup ženama, termin je odabran tako da ne prekine neku službu i sve je obavljeno u trenutku kada crkva nije bila puna. To potvrđuje da optužene nisu imale nameru da uvrede nečija religijska osećanja i zbog toga ne mogu biti osuđene za raspirivanje verske mržnje", navela je zastupnica jedne od članica Violeta Volkova.

Ipak, tužilac je odbacio te navode i rekao da je termin za pank molitvu izabran jer je procenjeno da će tada akcija najlakše uspeti.

"Nismo čuli ništa novo danas, nema osnova da se presuda obori", rekao je tužilac.

Nakon toga, Aljehina je rekla da je "izgubila nadu u pravosuđe", ali i da nema izgleda da se članice benda javno pokaju. Ruska pravoslavna crkva je ranije saopštila da bi sud trebalo da pomiluje devojke u slučaju da se javno pokaju.

"To nije prihvatljivo, to je vrsta ucene. Pokajanje je lični čin i nije povezan sa sudskim procesom", rekla je ona.

Advokati oslobođene Samucevičeve su istakli da ona nije učestvovala u "pank molitvi" jer je bila sprečena i da je "na mestu gde izvršeno delo provela samo 15 sekundi". Ona je nešto ranije izjavila da je u crkvu ušla sa namerom da učestvuje u performansu.

Kao i na prethodnim ročištima, i danas je ruska policija uhapsila nekoliko osoba koje su demonstrirale ispred zgrade suda i pružale podršku članicama benda "Pusi rajot". Većina demonstranata se razišla i pre objavljivanja odluke.

Nadežda Tolokonikova (22), Jekaterina Samucevič (30) i Marija Aljehina (24) osuđene su 17. avgusta na dve godine zatvora zbog huliganizma i podsticanja verske mržnje, jer su u Crkvi Hrista Spasitelja pevale molitvu protiv predsednika Rusije Vladimira Putina, u kojoj su "molile" Bogorodicu da ga otera s vlasti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moskva: Saslušanje žalbe na presudu Pussy Riot

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Okt.2012

U Moskvi je počelo saslušanje o žalbi članica pank grupe Pussy Riot . Tri djevojke osudjene su u agustu na po dvije godine zatvora zbog „huliganizma motiviranog vjerskom mržnjom“ a  zbog  pjesme protiv Vladimira Putina . Sud je prošli tjedan odgodio saslušanje nakon što je jedna od osudjenih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Moskva: Na slobodi ruska pankerka

Izvor: Kurir, 10.Okt.2012

Nadežda Tolokonjikova (22), Jekaterina Samucevič (30) i Marija Aljehina (24) osuđene su na po dve godine zatvora zbog "huliganstva" i "podsticanja verske mržnje", pošto su u martu u crkvi u Moskvi izvele pank molitvu "Bogorodice oslobodi nas Putina"..MOSKVA - Moskovski apelacioni sud oslobodio je...

Nastavak na Kurir...

Oslobođena jedna članica Pusi rajot

Izvor: Press, 10.Okt.2012

Jedna članica pank benda "Pusi rajot" je oslobođena, dok je potvrđena dvogodišnja kazna zatvora za druge dve, odlučio je danas apelacioni sud u Moskvi, koji je raspravljao o njihovim žalbama

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.