Oružje apokalipse: Ruski Posejdon će osvetiti Moskvu?

Izvor: B92, 30.Apr.2023, 12:23

Oružje apokalipse: Ruski "Posejdon" će osvetiti "Moskvu"?

Savremeni sukobi ukazuju na značaj klasičnih, dizel-električnih podmornica, kakve koristi Rusija u Crnom moru.

Međutim, Amerikanci su pogrešili što su se pouzdali samo u nuklearne podmornice, kaže kapetan bojnog broda u penziji Igor Kurdin.

Tokom dugih podmorničkih patrola u vreme Hladnog rata, provodio je devedeset dana pod vodom sa svojom patrolom, a komandovao je nuklearnim podmornicama Severne flote K-241, K-84 "Jekaterinburg" i K-407 "Novomoskovsk".

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Na podmornicama je radio od 1975. do 1995. godine. Ovih dana je boravio u Beogradu gde je bio gost kolega iz srpskog udruženja "Podmorničar".

"U vreme Hladnog rata naš osnovni zadatak je bio da tajno, što tiše, da nas ne bi otkrile suparničke mornarice, stignemo u rejon patroliranja, a to je bio centralni Atlantik, gde smo bili spremni za nanošenje nuklearnog udara (na SAD). Lokacije ciljeva naših raketa dometa 2.500 kilometara bile su šifrovane, tako da ni meni nisu bile poznate. Srećom, do nuklearnog rata nije došlo i jedno je sigurno - u njemu ne bi bilo pobednika", priča Kurdin za "Politiku".

U tim decenijama se dešavalo da se sovjetske i američke podmornice sudare u dubinama, a navodi da su Amerikanci dve svoje rashodovali posle takvih incidenata. Ipak, to nisu bili namerni susreti.

"Nijedan komandant na obe strane nije bio toliko nepromišljen i bezobziran da rizikuje svoj i život članova posade, već je to bio splet okolnosti u podvodnom odmeravanju snaga", kaže ovaj penzionisani kapetan.

Poslednjih godina se dosta govori o novom ruskom oružju - ogromnom torpedu "posejdon", koji bi atomskom eksplozijom mogao da razori lučku i drugu infrastrukturu, pa i cele priobalne gradove.

Kurdin navodi da je taj torpedo logičan razvoj onoga na čemu se radilo još u vreme SSSR-a. Objašnjava da je postojao projekat razvoja torpeda koji bi detonirao nuklearnu bojevu glavu u blizini kopna, s idejom da pokrene cunami koji bi uništio sve na obali.

Od toga se odustalo, ali su napravljena torpeda s nuklearnim bojevim glavama. Dva takva su bila i na Kurdinovoj podmornici i bila su namenjena uništavanju neprijateljskih nuklearnih podmornica. One su bile cilj vredan upotrebe takvog oružja, pri čemu nije bilo neophodno da torpedo pogodi metu, dovoljno je bilo da eksplodira u njenoj široj okolini.

Takođe, ova torpeda bi se koristila i protiv nosača aviona, odnosno pomorskih borbenih grupa koje ih štite.

Kurdin kaže da pažljivo prati i savremenu upotrebu podmornica. Upravo su ruske bile upotrebljene u ratu protiv Islamske države u Siriji, kao i u Ukrajini. Sa njih su lansirane rakete "kalibar".

"Istorijski gledano, Crno more je i u Drugom svetskom ratu bilo podmorničko ratište, dejstvovale su sovjetske i nemačke podmornice. Koliko mi je poznato, danas su tamo ruske i turske podmornice, Ukrajina je odustala od njih", kaže Kurdin.

Po njegovom mišljenju, osnovni zadatak ruske Crnomorske flote danas je zaštita Sevastopolja i Krima. Kaže da nije smelo da se dogodi potapanje raketne krstarice "Moskva", te da ona nije smela da se nađe u dometu naoružanja neprijatelja.

"Brod je pogođen sa dva projektila, ali nisu oba eksplodirala. Međutim, 'Moskva' je teško oštećena i zatim je potonula", konstatuje Kurdin.

Kurdin je učestvovao u podizanju nuklearne podmornice "Kursk" sa dna Barencovog mora. Napisao je i knjigu o toj tragediji koja se dogodila 2000. godine. Prevladale su dve teorije o uzrocima nesreće - eksplozija torpeda, ili sudar s drugom podmornicom.

"Nije bilo sudara. Uostalom, takva eksplozija bi uništila i drugu podmornicu. Uzrok je tehničke prirode, ili je torpedo bio neispravan ili je loše pripremljen, posada do tada nije gađala tim torpedom. Tada je stanje u mornarici bilo veoma loše. Za ovu tragediju nije niko odgovarao, ali je nešto kasnije smenjeno oko trideset admirala, formalno zbog loše borbene gotovosti, a svima je jasno da je potonuće 'Kurska' razlog za to", objašnjava Kurdi, napominjući da je zatim došlo do jačanja Rusije, pa i njene flote podmornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.