Originalni recept za rusku salatu! Ni nalik onome što mi pravimo!

Izvor: Svet plus, 07.Dec.2022, 11:43

Originalni recept za rusku salatu! Ni nalik onome što mi pravimo!

Prosto je nemoguće proslavljati bilo šta u Srbiji, a da se na stolu ne nađe ruska salata. Originalni recept za rusku salatu! Ni nalik onome što mi pravimo!

Poreklo ovog omiljenog specijaliteta među Srbima nije nam mnogo poznato. Zapravo recept za originalnu rusku salatu je kao “nebo i zemlja” u odnosu na ovo što mi pravimo.

U Rusiji ova salata zove se Olivije, po francuskom kuvaru koji je krajem 19. veka držao restoran u samom centru >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << Moskve.

Salata Olivije razlikuje se dosta od one koju mi pravimo, a i jedna i druga sasvim su daleko od originala.

Rusi imaju običaj da kažu kako bez Olivija nema nijedne porodične proslave, a evo šta uključuje njihova ruska salata.

Čuveni Olivije sadrži kaperse, crveni kavijar, mirođiju, kao i povrće koje se obično i kod nas stavlja. Slično povrće samo bez majoneza je deo druge tradicionalne zakuske – vinegrete. Na stolu je obično i salata sa haringom jer su Rusi veliki ljubitelji ove ribe. Takođe, tu su i mandarine.

Sastojci originalne ruske salate:

Kuvani krompir

Šargarepa

Kačkavalj

Krupni kikiriki

Zeleni grašak

Jaja

Koren celera

Crni luk

Kuvana piletina,

Jabuka sa tikvicama – posoljena, pobiberena i premazana senfom

Majonez

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.