Ogorčenje SAD zbog vojno-nuklearne saradnje Moskve i Minska je licemerno — ambasador

Izvor: Vostok.rs, 13.Jul.2023, 13:36

Ogorčenje SAD zbog vojno-nuklearne saradnje Moskve i Minska je licemerno — ambasador

Ogorčenje američke administracije na razvoj saradnje Rusije i Belorusije u vojno-nuklearnoj sferi je licemerno i ne podnosi kritike, izjavio je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.
„Sklonost Sjedinjenih Država i njihovih saveznika da činjenice i logiku izvrnu naopačke nas već dugo ne iznenađuje“, izjavio je Antonov na svom Telegram kanalu, a prenosi ruska ambasada. „Ogorčenje Uprave zbog jačanja rusko-beloruske saradnje u vojnoj nuklearnoj oblasti je licemerno. „Saopštenje Alijanse tvrdi da raspoređivanje našeg taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji podriva stratešku stabilnost i bezbednost u evroatlantskoj oblasti“, izjavio je on. "Istovremeno, takođe se navodi da američko nuklearno oružje u Evropi služi očuvanju mira i odvraćanju agresije. Ovo je još jedna potvrda dvostrukih standarda koji preovladavaju u NATO-u", dodao je ambasador. „Želeo bih da vas podsetim da članice Alijanse ne kriju da su njihovo nuklearno oružje i vežbe usmerene protiv Rusije. Oni sve više pozivaju na približavanje svoje nuklearne infrastrukture granicama Unije Rusije i Belorusije“, naglasio je Antonov. „Akcije koje preduzimamo su defanzivne prirode pred sveopštim hibridnim ratom koji je pokrenut protiv Rusije sa deklarisanom namerom da nam nanese „strateški poraz““, izjavio je Antonov. „Za razliku od NATO-a, naše bezbednosne mere se preduzimaju na teritoriji Saveza, koja čini zajednički odbrambeni prostor. Ruski predsednik Vladimir Putin je 25. marta izjavio da će Rusija, na zahtev Minska, razmestiti svoje taktičko nuklearno oružje na beloruskom tlu, upravo onako kako su Sjedinjene Države rasporedile elemente sopstvenog nuklearnog arsenala na teritoriji svojih saveznika. Moskva je već prebacila nuklearni sistem Iskander u Minsk i pomaže beloruskim kolegama da u skladu sa tim ponovo opreme svoje avione. Beloruske raketne trupe i piloti prošli su odgovarajuću obuku u Rusiji. Putin je 16. juna izjavio da su prve ruske nuklearne bojeve glave već isporučene u Belorusiju i da će cela serija biti raspoređena do kraja godine. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je 23. juna izjavio da je značajan deo bojevih glava koje je planirano za isporuku već stigao u republiku.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.