OVO NIJE PRVI PUT U ISTORIJI DA MOSKVA POMAŽE ITALIJANIMA: Rusi objasnili zašto pružaju pomoć Rimu

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Mar.2020, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVO NIJE PRVI PUT U ISTORIJI DA MOSKVA POMAŽE ITALIJANIMA: Rusi objasnili zašto pružaju pomoć Rimu

To je misija solidarnosti, to što čini Rusija jeste dobrovoljni odgovor Rusije na traženje pomoći italijanskih vlasti. Rusija nije mogla da ostane ravnodušna naspram jedne tako teške situacije za Italiju.

Humanitarna operacija, "Iz Rusije s ljubavlju", koju Ruska Federacija šalje Italiji z borbu protiv virusa korona stiže u kontinuitetu.

Na vojni aerodrom u blizini Rima "Pratika di Mare" sletelo je do sada 15 aviona sa raznolikom pomoći. Stigla su i 122 medicinara >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << različitih profila koji su upućeni je u Bergamo, tamo gde je najpotrebnije.

Ruski ambasador u Rimu Sergej Razov rezimirao je smisao takve pomoći, kao odgovor na izvesne sumnje zbog čega Rusija pomaže Italiji. On je odbacio tumačenja da je to politička propaganda Kremlja, a stavljajući do znanja da je pomoć iz Brisela bila veoma slaba.

Ambasador je podvukao da je Italija prijateljska zemlja, da se ništa ne traži za uzvrat, i da je to dovoljno za ovako masovnu operaciju dostavljanja pomoći - šaljući aparaturu i vojne specijaliste i virologe u Bergamo, u najpogođeniju zonu.

"Посол нашей страны в Италии Сергей Разов сказал РИА что Москва не пытается отправкой помощи добиться отмены европейских санкций. По его словам это не предмет торга." https://t.co/ZfaKH1mQgD

— umay_arykova (@umay_arykova) March 26, 2020

-

Ambasador je precizirao kako je došlo do te inicijative:

- 21 marta razgovarali su telefonom, na rusku inicijativu, predsednik Vladimir Putin i premijer Đuzepe Konte, o čitavoj situaciji i razvoju pandemije i dogovorili se o tesnoj saradnji u borbi protiv te bolesti. Tada je Putin potvrdio raspoloženje Rusije da urgentno pošalje pomoć italijanskoj Vladi i narodu, ministar Odbrane Rusije je reagovao momentalno i već je sutradan ujutru, 22. marta, sastavljena vazduhoplovna grupacija od 15 vojnih aviona Iljušin “il 76” koji će nositi pomoć Italiji. Dva dana nakon toga u Italiju je krenulo 9 vojnih aviona, svaki sa 60 tona materijala i koji su aterirali u Italiji. Potom je stiglo ostalih 6 aviona, a odluke o daljnoj pomoći zavisiće od razvoja situacije, dakle govorimo o jednoj humanitarnoj pomoći u veoma kratkom roku i dostavljanju medicinske opreme i zaštitnih sredstava na najvažnijim mestima - zaključio je ambasador.

U Italiju su stigli timovi sastavljeni od 122 vojna lekara, virolozi i epidemiolozi sa najvišeg nivoa, eksperti za bakteriološki rat, sa 600 mobilnih ventilatora, i 32 jedinice sa specijalnih vozila. Oni su podeljeni u osam 8 medicinskih ekipa u kojima se nalazi uvek lanac neophodnih stručnjaka. Takođe je iz Rusije stigla ultramoderna laboratorija, jedna od 15 kojima raspolažu snage ruske vojske, i sve  je besplatno. Lekari nemaju konsultativnu ulogu već opearativnu, i radiće direktno u bolnicama, rame uz rame sa italijanskim kolegama. Ruske timove prati grupa vojnih prevodilaca.

Ova pomoć ima i svoju istoriju, Rusija je pomogla Italiji u razarajućem zemljotresu u Mesini, na Siciliji, 1908. godine kada su izvlačili ispod ruševina ljude i ruskim brodovima prenosili ih u bolnice, spašeno je hiljade života, a nije malo ruskih spasioca koji su tamo ostavili živote.

U razarajućem zemljotresu 2009. godine u koji je pogodio regiju L`Akvila, Rusija je bila prva zemlja koja je priskočila u pomoć sa velikom grupom spasioca i sa veoma velikim fondom namenjenim za postradale kao i za restauriranje arhitektonskih spomenika koji sada sijaju novim sjajem.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.