OVO JE TRENUTAK KADA JE PRIGOŽIN REŠIO DA UMARŠIRA U MOSKVU? Isplivao snimak - ovako je sve počelo (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2023, 14:39

OVO JE TRENUTAK KADA JE PRIGOŽIN REŠIO DA UMARŠIRA U MOSKVU? Isplivao snimak - ovako je sve počelo (VIDEO)

Šef Vagnera tvrdi da cilj njegove pobune nije bilo rušenje vlasti.

Društvenim mrežama proširio se kratki video koji je nastao pre neki mesec, a na kojem je snimljen razgovor šefa Vagnera Jevgenija Prigožina i ruskog vojnog blogera i jutjubera Semjona Pegova, poznatijeg kao "WarGonzo".

Mnogi su sada uvereni kako je upravo ovo trenutak u kojem je Prigožin odlučio da će pokrenuti oružanu pobunu.

- Ne daju ti više oružja jer bi mogao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da se okreneš protiv Moskve, da napadneš Kremlj. Da li je ta pretpostavka neosnovana, ili? - pita Prigožina ruski vojni bloger.

- Hoću li umarširati u Moskvu? - odgovara mu šef Vagnera, a "WarGonzo" mu zatim objašnjava na šta je tačno mislio.

- Pa, njihovo objašnjenje je to da je Vagner dosegao određenu autonomiju. Prigožin ima određene političke ambicije, mogao bi da uzme svoju privatnu vojsku, da je okrene i uzurpira moć u Rusiji - govori mu.

Nakon toga se Prigožin uozbilji i kaže mu: Što se tiče marširanja na Moskvu, to je interesantan predlog, ali nisam razmišljao o tome.

- Ne, nisam ni sugerisao da to učiniš! - zaključuje bloger u kratkom videu.

This was the moment Wargonzo gave Prigozhin the idea to storm Moscow pic.twitter.com/3scYpZhZT9

— Visegrád 24 (@visegrad24) June 26, 2023

Komentatori na Tviteru pišu kako se na videu tačno može videti trenutak kad se Prigožinu "upalila lampica" nakon što je ruski bloger spomenuo marš na Moskvu.

Borci skupine Vagner su u dosad neviđenom izazovu za autoritet ruskog predsednika Vladimira Putina u subotu napredovali prema Moskvi, tražeći smenu vojnog vrha zbog, kako tvrde, lošeg vođenja rata u Ukrajini.

Zatim su odjednom okončali svoju pobunu i vratili se u baze prema dogovoru kojim je posredovao beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Šef ruske plaćeničke skupine Prigožin je šokirao svet kada je u subotu započeo oružanu pobunu.

Tražio je da ministar odbrane Sergej Šojgu i načelnik glavnog štaba Valerij Gerasimov - koje je kritikovao zbog, kako kaže, katastrofalnog vođstva rata protiv Ukrajine - dođu u Rostov koji su njegove snage zauzele.

Rekao je da ima 25.000 boraca koji će "osigurati pravdu" i naveo je, bez pružanja dokaza, da je ruska vojska ubila veliki broj boraca iz njegove privatne milicije Vagner u vazdušnom napadu, što je ministarstvo odbrane negiralo.

U svom prvom obraćanju nakon pobune, u ponedeljak, Prigožin je među ostalim rekao kako cilj njegove pobune nije bio "da sruši postojeći režim i legalno izabranu vlast".

- Marš je pokazao da postoji ozbiljna zabrinutost za sigurnost u zemlji - rekao je vođa Vagnera.

Prigožin je ponovio kako je ruska vojska napala Vagnerov kamp projektilima i helikopterima, pri čemu je ubila 30 boraca Vagnera.

On tvrdi da je to bio direktni povod za "marš pravde" prema Moskvi, iako za tako nešto za sada ne postoje dokazi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.