OEBS nije uspeo da dođe do aviona

Izvor: B92, 18.Jul.2014, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS nije uspeo da dođe do aviona

Moskva, Kijev -- Posmatrači OEBS nisu uspeli da obezbede koridor za pristup mestu na istoku Ukrajine, gde se srušio malezijski putnički avion sa 298 putnika i članova posade.

Posmatrači "nisu imali pristup kakav su očekivali. Nisu imali slobodu kretanja koja im je bila potrebna da obave svoj posao. Mesto nesreće nije otvoreno", saopštio je predsedavajući stalnog saveta OEBS-a Tomas Greminger za agenciju Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Greminger je dodao i da je ekipa od 17 posmatrača čekala da priđe mestu nesreće oko 75 minuta, a da se zatim vratila u Donjeck. Greminger je rekao i da će tim posmatrača i sutra pokušati da priđe mestu na koje se srušio malezijski avion.

Ranije danas OEBS je saopštila da je 30 njegovih zaposlenih stiglo na mesto u blizini Donjecka u Ukrajini, gde se juče srušio malezijski putnički avion MH17 sa 298 putnika i članova posade, kao i da pregovara o bezbednom prilazu timova mestu nesreće.

"U toku su pregovori s pobunjenicima da se formira humanitarni koridor kako bi se omogućio pristup u region i sprovela istraga", kazao je šef OEBS-a Didije Burkhalter za švajcarsku televiziju, dodajući da je zatražio i uvid u podatke iz crne kutije srušenog aviona, koja se, kako je podsetio, trenutno nalazi u rukama proruskih snaga, prenele su agencije.

Burkhalter je, takođe, ponudio pomoć svoje zemlje Ukrajini u identifikaciji žrtava.

On je rekao i da Švajcarska, koja drži rotirajuće predsedavanje OEBS-u, pokušava da promoviše dijalog umesto nasilja, kao i "mogućnost za koju se zalažu Rusi, decentralizaciju vlasti u Ukrajini i poštovanje manjina".

Tokom noći održane su tri video konferencije između predstavnika OEBS-a, Ukrajine i Rusije, a treća će biti održana danas, najavio je Burkhalter.

U međuvremenu, proruske snage pozdravile su dolazak međunarodnih i ukrajinskih stručnjaka na mesto nesreće, negirajući izveštaje vlade da su sprečavali spasilačku misiju.

Na mesto na kom se juče srušio malezijski avion uputiće se i američki istražitelji.

Portparol američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Pol Breson rekao je da će agencija poslati bar jednog svog istražitelja, ali da će broj savetnika zavisiti od toga kako se situacija bude razvijala.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.