Novici Đuriću uručeno „Zlatno pero Rusije”

Izvor: Politika, 03.Nov.2010, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novici Đuriću uručeno „Zlatno pero Rusije”

Novinar „Politike” Novica Đurić ovogodišnji je srebrni laureat ugledne ruske nagrade za književnost „Zlatno pero Rusije” koja mu je uručena u Domu Društva pisaca Rusije u Moskvi.

Đurić je ovo veliko priznanje dobio za knjigu poezije „Javi mi da sam živ” čiji su izdavači „Književna zadruga” iz Podgorice i novosadski „Orfeus”.

„Politikinom” stalnom dopisniku iz Podgorice nagrada je pripala u nominaciji 562 pesnika i 2.236 pesničkih dela >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz više od 30 zemalja sveta.

„Najveću rusku književnu nagradu „Zlatno pero Rusije”, žiri dodeljuje Đuriću nakon sprovedenog međunarodnog konkursa koji je raspisao organizacioni komitet Saveza pisaca Rusije i Fond ruske pismenosti”, navedeno je u obrazloženju žirija.

Ova nagrada dodeljuje se svake desete godine za književna ostvarenja piscima iz celog sveta, a van Rusije priznanje su do sada dobili po jedan pisac iz Poljske, Francuske, Kube, Izraela i Srbije.

Pesnikinji i prevodiocu iz Beograda Mirjani Bulatović pripala je nagrada u nominaciji „Književni prevod” za, kako je obrazložio žiri, „najbolji književni prevod sa ruskog jezika na srpski, u nominaciji 55 prevodilaca i 109 prevedenih dela”.

K.R.

objavljeno: 03.11.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.