Novi raskol u pravoslavnoj crkvi: Ukrajinci razbijaju Moskovsku patrijaršiju (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Sep.2018, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi raskol u pravoslavnoj crkvi: Ukrajinci razbijaju Moskovsku patrijaršiju (VIDEO)

U Istanbulu će se odlučiti

Vladike u Moskvi i Kijevu čekaju ključnu odluku o tome hoće li Ukrajina dobiti priznatu autokefalnu crkvu, čime bi se završila ruska verska nadležnost u toj zemlji i uzdrmao pravoslavni svet.

Pročitajte i:

Ekumenski carigradski patrijarh Vartolomej, "prvi među jednakima" među pravoslavnim čelnicima, trebao bi u idućim mesecima doneti odluku o ukrajinskom zahtevu da prekine duhovne veze s Moskvom.

U pozadini >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kijevskog zahteva četiri je godine dug sukob između Ukrajine i proruskih pobunjenika na istoku države zbog kojih se veliki broj Ukrajinaca odrekao Ruske Pravoslavne Crkve.

Ruski patrijarh Kiril mogućnost odvajanja ukrajinske crkve od Moskve naziva "katastrofom za celo pravoslavlje". Kiril se ovog vikenda sastao sa Vartolomejem u Istanbulu i pokušao da ga spreči da se to dogodi.

Nakon kolapsa Sovjetskog Saveza, pravoslavne crkve u Ukrajini podelile su se na tri dela: većina je pripala moskovskoj patrijaršiji, dok je nekoliko parohija pristupilo Kijevskoj patrijaršiji koju je predvodio mitropolit Filaret. Najmanja grupa se nazvala Ukrajinskom autokefalnom crkvom.

Iako je Carigradska patrijaršija najstarija pravoslavna crkva, ona u Moskvi je najmoćnija i ima najveći broj vernika. Još uvek nije jasno šta bi u praksi značilo priznanje autokefalnosti ukrajinskoj crkvi.

Ruski verski stručnjak Andrej Desnicki kaže kako "niko ne zna" koliko bi crkvi Moskva izgubila u tom slučaju. Ali, eksperti se slažu da bi to svakako bio udarac za ruski duhovni autoritet u pravoslavnom svetu.

Ukrajinski parlament u aprilu je podržao zahtev kijevske crkve patrijarhu Vartolomeju da se crkva vrati pod njegovo duhovno vodstvo.

Istaknute su srednjovekovne veze Kijeva i Carigrada i naglašeno kako je hršćanstvo u ukrajinsku prestonicu u 10. veku stiglo baš iz tog grada, današnjeg Istanbula, pre nego što se 1686. okrenulo Moskovskoj patrijaršiji.

I sveštenici i političari u Ukrajini tvrde da je Vartolomej već odlučio da prizna Kijevsku patrijaršiju i čeka se da to objavi.

Izvor iz ukrajinske vlade otkrio je da je Kijev "na samom finišu" stvaranja nezavisne crkve i da se "sve strane pripremaju na to". Ali, dodao je da Ukrajina očekuje "poteškoće" koje će ove nedelje proizaći iz sastanka dvojice patrijarha.

Mitropolit Emanuel iz Francuske, koji je bio prisutan na sastanku Vartolomeja i Kirila, rekao je kasnije da je glavno pitanje o kojem razgovaralo "situacija u Ukrajini". Emanuel je rekao da je Vartolomej obavestio Kirila da je u aprilu odlučio da započne "istraživanje svih načina da se izda autokefalnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi".

- Mi već implementiramo ovu odluku, a ovo je takođe prijavljeno Patrijarhu Kirilu - rekao je Emanuel.

Patriarch Bartholomew of Constantinople may grant Ukraine its own church, and Moscow Patriarch Kirill is not happy about it. The two dignitaries are also rivals locked in a struggle within the Orthodox world. https://t.co/fowmmJMPf6 #EU #EUpol pic.twitter.com/n2RDdJPd6h

— EUwatch 🇪🇺 (@EUwatchers) September 2, 2018

Emanuel je izjavio da poslednji korak odobravanja za punu crkvenu nezavisnost još nije postignut, ali je rekao da je proces postizanja te tačke u toku i da "nema povratka unazad".

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko takođe je nedavno pojačao svoju retoriku protiv krila ukrajinske crkve vernog Moskvi.

A ono je, pak, kritikovalo uplitanje ukrajinskog parlamenta u verska pitanja.

- Ne želimo da se crkva koristi u geopolitičkoj borbi - istakao je otac Mikolaj Danilevič, portparol Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije.

On istrajno tvrdi da njegovo krilo crkve nije "podređeno" Moskvi nego je samo povezano s njom.

Ruski verski stručnjak Roman Lunkin tvrdi kako patrijarh Kiril od 2014. igra "izuzetno opreznu" ulogu u moskovskoj ukrajinskoj crkvi kako ne bi pojačao proruske osećaje. Lunkin naglašava kako RPC nikad ne šalje direktno pomoć proruskim separatističkim vlastima u istočnoj Ukrajini i da je ostavila crkve na anektiranom poluostrvu Krimu pod jurisdikcijom kijevskog krila.

Danilevič je otkrio kako njegova crkva očekuje da će patrijarh Kiril poboljšati odnose sa Carigradom i rešiti ukrajinsko pitanje.

- Za crkvu je ovaj susret poput Putinovog samita sa Trampom - rekao je portparol, referišući na istorijski sastanak ruskog i američkog predsednika u julu u Helsinkiju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.