Nova evropska bezbednosna arhitektura nemoguća bez Rusije — austrijski ministar spoljnih poslova

Izvor: Vostok.rs, 21.Avg.2023, 19:14

Nova evropska bezbednosna arhitektura nemoguća bez Rusije — austrijski ministar spoljnih poslova

 
Zemlje Evrope ne mogu da „otkažu Rusiju“ i prekinu dijalog sa Moskvom u vezi sa stvaranjem evropske bezbednosne arhitekture nakon okončanja ukrajinskog sukoba, izjavio je austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg na događaju na Međunarodnom univerzitetu Menendez Pelajo koji se prenosi onlajn.
„Ne možemo da otkažemo Rusiju, ne možemo da zaustavimo dijalog sa Rusijom“, izjavio je diplomata. „Ako to uradimo, verovatno ćemo isključiti (iz sistema) i Centralnu Aziju i Južni Kavkaz“, dodao je Šalenberg. Takođe je istakao da Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju ostaje jedina platforma, pored UN, na kojoj zapadne zemlje i Moskva nastavljaju da razmenjuju mišljenja. „Ova platforma će nam biti potrebna u budućnosti“, istakao je on. „Šta god da se desi, Rusija će ostati naš najveći geografski sused, ostaće lider po broju nuklearnih bojevih glava. Rusija je i dalje članica Saveta bezbednosti UN. Ne možemo da razgovaramo o klimatskim promenama ili bilo kom drugom pitanju, a da ne uključimo Rusiju u diskusiju“, objasnio je Šalenberg.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.