Niko neće Rusiji diktirati kako da donosi odluke

Izvor: B92, 08.Feb.2019, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Niko neće Rusiji diktirati kako da donosi odluke"

Pokušaji da se Moskva natera da donese određene spoljnopolitičke odluke osuđeni su na propast, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Nije prvi put da je Zapad opsednut sopstvenim prvenstvom, ali ne treba zaboraviti čemu nas je naučila istorija. Niko ne treba ni da sumnja u to da su pokušaji da se Moskva natera da donosi određene spoljnopolitičke odluke osuđeni na propast“, istakao je Lavrov na svečanosti upriličenoj povodom Dana diplomata, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se u Rusiji obeležava 10. februara.

Kako prenosi Sputnjik, šef ruske diplomatije je podsetio da je još u oktobru 2014. godine njegov prethodnik Jevgenij Primakov istakao da je Rusija pokazala da je zemlja koja štiti nacionalne interese u višepolarnom svetu.

"Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima to nije po volji, ali takav je objektivni tok istorije“, rekao je Lavrov.

On je naglasio da će Rusija težiti da odnose s Evropskom unijom i SAD gradi na osnovu ravnopravnog dijaloga.

"Što se tiče odnosa sa SAD i Evropskom unijom, Zapada u celini, ne nedostaje nam spremnosti za saradnju u vezi s bilo kojim pitanjem, ali ne na osnovu ultimatuma, nego na osnovu ravnopravnog dijaloga, zasnovanog na uzajamnom poštovanju“, rekao je Lavrov i dodao da su predlozi Rusije u vezi s tom saradnjom odlično poznati.

Šef ruske diplomatije se osvrnuo i na ulogu Rusije u rešavanju krize u Siriji i na jugoistoku Ukrajine.

"Nastavićemo da doprinosimo rešavanju brojnih kriza i sukoba na svetskom nivou, uključujući Siriju, gde su u velikoj meri zahvaljujući Rusiji uništena glavna uporišta terorista i gde je sačuvana državnost“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, sada je na dnevnom redu postizanje stabilnog političkog rešenja na osnovu odluka Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga koji je sazvan u Sočiju još pre više od godinu dana, kao i obnova zemlje i stvaranje uslova za povratak izbeglica.

Kada je reč o situaciji u Donbasu, Lavrov je istakao da će Moskva nastaviti da insistira da se u potpunosti ispune odredbe Minskog sporazuma.

"Tražićemo potpuno i dosledno ispunjavanje Rezolucije Saveta bezbednosti UN, koja je jednoglasno potvrdila minski kompleks mera za rešavanje ukrajinske krize“, naglasio je Lavrov i dodao da će Moskva zahtevati i da kijevske vlasti poštuju međunarodne obaveze Ukrajine u sferi jezičkih, obrazovnih i religioznih prava i sloboda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov: Na zaboraviti čemu nas je naučila istorija

Izvor: RTS, 08.Feb.2019

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je da su svi pokušaji da se Moskva natera da donese određene spoljnopolitičke odluke osuđeni na propast. . "Nije prvi put da je Zapad opsednut sopstvenim prvenstvom, ali ne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.