Nikiforov: Rusiji MMF za sankcije Jugoslaviji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikiforov: Rusiji MMF za sankcije Jugoslaviji

MOSKVA - Na sastanku 30. maja 1992. godine ruski predsednik Boris Jeljcin zahvalio je tadašnjem predsedniku Evropske komisije Žaku Deloru na podršci za prijem Rusije u Međunarodni monetarni fond (MMF) a Delor je zahvalio šefu ruske države na glasu Moskve za uvođenje sankcija Saveznoj Republici Jugoslaviji.

Podstaknut referatom o srspko-ruskim odnosima 1990-ih godina na naučnoj konferenciji o pitanjima istoriografije u rusko-srpskim odnosima u Ruskoj akademiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nauka, direktor Instituta za slovenske nauke pri Akademiji Konstantin Nikiforov predstavio je kao dokument malo poznatu belešku sa tog sastanka.

"Naša pozicija u odnosu Jugoslavije...Mi smo glasali protiv sankcija prema Srbiji. To je bilo diktirano težnjom da im se da još jedna šansa da prekinu vojna dejstva. Međutim, oni nisu poslušali i večeras sam se saglasio da se glasa za rezoluciju UN zajedno sa svima povodom sankcija protiv Srbije", rekao je Jeljcin.

"Ne želimo novu dramu u Jugoslaviji. Ako priznamo promenu granica, ta epidemija krenuće po celoj Evropi", rekao je Delor, ističući i da je "veoma opasna diskusija povodom imena Makedonije" što u "Grčkoj veoma bolno prihvataju".

Jeljcin Rusiju „gurao" u Evropu

"Ali, govorićemo o stvaranju mehanizma realizacije i kontrole pomoći. Šteta što se taj proces otegao. Ako reforme ne uspeju, od toga će stradati ceo svet, jer će morati da se ulažu bilioni dolara u trku u naroužanju. Do sada od 24 milijarde, nismo dobili ni centa....", rekao je tada , prema belešci sa susreta, Jeljcin.

Ruski predsednik je, takođe, rekao da "procesi u Rusiji omogućavaju dinamičniju politiku u odnosu na integraciju Rusije u Evropsku zajedincu". "Rusija je uvek bila u Evropi i sa Evropom. Potrebno je već imati dogovor o ulasku Rusije u Evropu", rekao je Jeljcin.

Epilog susreta

Rusija je u MMF bila primljena u aprilu te godine a međunarodna pomoć bila je obećana radi sprovođenja reformi u Rusiji. Prema Rezoluciji 757 od 30. maja 1992. godine, SRJ su uvedene ekonomske i druge sankcije, uključujući potpuni trgovinski embargo, zabranu poletanja aviona i sprečavanje učešća u sportskim takmičenjima i kulturnim manifestacijama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.