„Nijedna zemlja ne može biti uzor demokratije“

Izvor: Vostok.rs, 01.Nov.2012, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Nijedna zemlja ne može biti uzor demokratije“

01.11.2012. -

Državna Duma RF nedavno je razmotrila stanje ljudskih prava u SAD i donela negativan izveštaj. O problemima sa demokratijom u SAD govori opunomoćenik za ljudska prava Ministarstva spoljnih poslova RF, Konstantin Dolgov.

Prošle nedelje je Državna Duma razmotrila prvi izveštaj Ministarstva spoljnih poslova RF o situaciji vezanoj za ljudska prava u SAD. Konstantin Dolgov, koordinator izveštaja i opunomoćenik za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Ministarstva spoljnih poslova RF, ispričao je novinaru „Komersanta“ zašto je Moskva iznenada odlučila da radi ono što je ranije smatrala mešanjem u unutrašnje stvari i zbog čega je uvek kritikovala Vašington.

 

 

Državna Duma RF: SAD grubo krše ljudska prava

Državna Duma RF je 22. oktobra održala sednicu po­svećenu „grubom narušavanju ljudskih prava u SAD, uklju­čujući i prava građana Rusije koji tamo žive“. Deputati su diskutovali o legalizaciji surovih metoda ispitivanja u američkim zatvorima, slu­čaju Viktora Buta, grubo opho­đe­nje sa usvojenom decom iz Ru­sije, primenu sile prema de­monstrantima itd. Deputati su zaključili da mediji u SAD, obzirom na način izve­šta­vanja, nisu slobodni i da grupno, kao po komandi, „slu­že politici vlasti“.

Komersant: Zašto su upravo SAD tema izveštaja?

Konstantin Dolgov: Amerikanci nastavljaju da se nezakonito pozicioniraju kao apsolutni autoritet i neprikosnoveni lider u sferi demokratije i ljudskih prava. Oni pokušavaju da uče druge zemlje kako da grade demokratiju, i ti njihovi pokušaji često se graniče sa otvorenim mešanjem u unutrašnje stvari. Nažalost, sa tim se suočava i Rusija. Međutim, upravo je kod Amerikanaca situacija sa ljudskim pravima veoma složena, kao što se vidi iz našeg izveštaja.

Komersant: Na osnovu kojih izvora ste došli do takvih zaključaka?

K.D.: Naš izveštaj je sastavljen na osnovu apsolutno pouzdanih i proverenih informacija. Nismo koristili nekakve trećerazredne izvore.

Komersant: Možete li navesti neki izvor?

K.D.: Naši izvori su Savet UN za ljudska prava i visoki komesar UN za izbeglice, Human Rights Watch, Amnesty International, američke NVO i međunarodna udruženja novinara. U januaru je poznata NVO ‘Reporteri bez granica’ u svom godišnjem indeksu slobode štampe upadljivo oborila rejting SAD za celih 27 mesta i postavila ih 47. mesto.

Komersant: Znači li to da SAD ne mogu biti uzor demokratije?

K.D.: Upravo tako. Nijedna zemlja ne može biti uzor demokratije! Ni SAD, ni Francuska, ni Švajcarska. Problema ima svuda, samo se razlikuju po razmerama i karakteru. Niko nema monopol na propisivanje kanona o ljudskim pravima.

Komersant: Obzirom da sada Ruska Federacija ukazuje dugim zemljama na propuste u ovoj sferi, da neće to možda poslužiti Zapadu kao opravdanje za još oštriju kritiku Rusije?

K.D.: Kud ćete oštrije? SAD i mnoge zemlje EU toliko preteruju u kritikovanju Rusije, da njihova kritika i ne može biti oštrija. Ali mi se toga ne plašimo. Mi uzdržano reagujemo na mnoge izveštaje u kojima nas oni kritikuju.

 


Ruska Duma će objasniti Americi šta je demokratija
Deputati će na kritiku Zapada „o stanju ljudskih prava u Rusiji“ odgovoriti analizom poštovanja ljudskih prava u SAD. Duma planira razmatranje mnogih tema koje su bolne za SAD.

Komersant: Mi govorimo da oni nisu objektivni.

K.D.: Mi im skrećemo pažnju na ono što nije objektivno. Evo, recimo, izveštaj Stejt Departmenta o verskim slobodama u svetu svake godine je ponavljao mantru koja odavno ne odgovara pravom stanju stvari u Rusiji. Oni su to u izvesnoj meri i priznali u najnovijem izveštaju.

Komersant: Tamo je nedvosmisleno rečeno da se RPC stopila sa vlašću.

K.D.: Da to je ostalo iz prethodnih izveštaja, ali neke druge ocene su malo ublažene. Mi smo spremni za dijalog i računamo na to da će američka strana biti zainteresovana za naš izveštaj i da će izvući odgovarajuće zaključke.

Komersant: Zar taj izveštaj ne predstavlja mešanje u unutrašnje stvari SAD i povredu njihovog suvereniteta?

K.D.: Rusija ne kaže da kritika sama po sebi predstavlja mešanje u unutrašnje stvari, ali određeni potezi, koji proizilaze iz te kritike, mogu da predstavljaju mešanje. Ako bismo mi počeli da dajemo novac nekim američkim NVO koje deluju u političkoj sferi, i ako bi taj novac bio namenjen za određenu vrstu delatnosti, to bi onda moglo da se tretira kao mešanje u unutrašnje stvari.

Komersant: Hoće li Ministarstvo spoljnih poslova RF praviti nove izvešaje o situaciji vezanoj za poštovanje ljudskih prava u svetu?

K.D.: Hoće. Novi izveštaj se može pojaviti ubrzo.

Komersant: A hoće li izveštaji obuhvatati i neke druge regione? Na tapetu su bile zemlje EU i SAD. Ko je sledeći?

K.D.: Videćemo. Bićemo fleksibilni, postupaćemo u skladu sa situacijom i prikupljenim informacijama.

Original publikacije

 

Izvor: Ruska reč, Komersant    
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.