Neviđeni potres u svetu: Rusi će ih dokrajčiti sa sve Zapadom?

Izvor: B92, 13.Nov.2023, 15:46

Neviđeni potres u svetu: Rusi će ih "dokrajčiti" sa sve Zapadom?

Dok se situacija na Bliskom istoku zaoštrava i preti da preraste u veliki regionalni sukob, u Moskvi i u Kijevu svode račune za šest meseci rata.

Politička dimenzija je sve izraženija, tim pre što je u Rusiji praktično već počela izborna kampanja za Vladimira Putina, s obzirom na to da su izbori krajem marta 2024. godine, a spekuliše se da bi poslednjeg dana marta mogli da budu i predsednički izbori. u Ukrajini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na tome insistiraju bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko i bivši bliski saradnik i savetnik predsednika Volodimira Zelenskog Oleksije Arestovič, a sve je to začinjeno (pre)naglašenim sukobom dvojice najpopularnijih ljudi u Ukrajini – predsednika Zelenskog i komandanta ukrajinskih snaga generala Valerija Zalužnog.

Podsetimo, i Brisel i Vašington se zalažu za to da izbori budu održani uprkos ratnoj situaciji, kao pokazatelj "snage demokratije“ i zapadnih vrednosti kojima Ukrajina teži, iako je predsednik Zelenski rekao da "sada nije vreme za izbore" i on bi ih odložio za "posleratni period".

Naime, pojavile su se informacije da se Zelenski i Zalužni "ozbiljno povezuju". General Zalužni je rekao da "kontraofanziva nije postigla željene rezultate”, da je "rat ušao u ćorsokak”, da je rat ušao u "pozicionu fazu” i da Ukrajina mora da se pripremi za "stratešku odbranu”.

Takav stav izazvao je kritike, a Zelenski je takođe izrazio otvoreno negodovanje zbog defetističkog stava vrhovnog komandanta, iako je ipak primetio da Zapad primećuje "izvestan zamor od rata u Ukrajini“ i veće "opterećenje“ događajima na Bliskom istoku“. S druge strane, to nije prošlo nezapaženo, pa je Vladimir Arijev, blizak saradnik bivšeg predsednika Porošenka, čak na svom nalogu na Fejsbuku napisao da su Zelenski i njegov ministar odbrane Rustem Umerov već "pripremili rešenje“ za smenu Zalužnog.

To je, pak, izazvalo konsternaciju u ukrajinskoj javnosti jer Zalužni, kao i predsednik Zelenski, uživa veliku popularnost. Obojica se smatraju ključnim polugama ukrajinske odbrane i međunarodnog predstavljanja. Neki mediji su čak spekulisali da bi Zalužni, u slučaju da se održe predsednički izbori, mogao da se suprotstavi Zelenskom, što je uzdrmalo ukrajinsku političku scenu, jer se veruje da bi to oslabilo odbrambenu sposobnost Ukrajine i da bi se dva najvažnija čoveka suočila u izborima usred rata, što bi išlo samo naruku Rusiji.

Međutim, Arijev je nedugo zatim prvo obrisao svoju objavu da je Zalužni pred smenom, a zatim dodao da se "informacija o smeni ne može potvrditi”. To je samo uzburkalo duhove i narušilo reputaciju Porošenka, kojeg već optužuju da u ovom trenutku želi da oslabi ukrajinsku odbranu za svoje političke interese i zabije klin između Zelenskog i Zalužnog, koji su dobro radili – Zelenski je vodio politiku i činio ne mešati se u poslove Zalužnog, kao i obrnuto.

I u Rusiji se praktično zahuktava izborni proces, odnosno priprema za Putinov peti mandat. Međutim, prema nezavisnom ruskom portalu Meduza, koji je u Rusiji proglašen "nepoželjnim” i "stranom agencijom”, iako se Ukrajina nije proslavila u kontraofanzivi, prema rečima njihovih sagovornika iz Kremlja, "rat će ne isticati “ tokom Putinove kampanje.

To će biti samo podsticaj da se glavni "akcenat” stavi na rusku "egzistencijalnu borbu protiv zlog Zapada” koji preti, kako se sve više ističe u prorežimskim medijima, „ruskoj civilizaciji i tradiciji”. Putinova Rusija će želeti da se predstavi kao poslednje "ostrvo stabilnosti i istinskog suvereniteta” jer, kako pišu komentatori prokremljovske agencije RIA Novosti: "SAD su na ivici kolapsa – jedva da podržavaju Ukrajinu, a sada još moraju da pomognu Izraelu“ i dodaju: "Svakako im je kraj“.

Zanimljivo, ruski mediji ne obraćaju veliku pažnju, odnosno ne onoliko koliko bi se očekivalo, na pomenuti "sukob", Zelenskog i Zalužnog, ali začudo, Rusi, zvuči pomalo bizarno, insistiraju na izborima u Ukrajini. Kako kažu, ako ih nema – neće priznati legitimitet Zelenskog (!?), kao da u tom slučaju ne znaju "s kim bi mogli da vode mirovne pregovore“, iako od njih nema ni traga ni glasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.