Nemački rast BDP-a kaska za Rusijom

Izvor: B92, 23.Feb.2012, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački rast BDP-a kaska za Rusijom

Moskva -- Po rastu bruto domaćeg proizvoda od 4,3 odsto Rusija se u 2011. našla na prvom mestu u Grupi 8 najrazvijenijih zemalja sveta (G8) i na trećem u grupaciji BRIK.

Ruska Služba za statistiku je objavila da u grupi BRIK prednjači Kina sa privrednim rastom u 2011. od 9,2 odsto, a na drugom mestu je Indija sa povećanjem od 7,4 pocenata.

Brazil je lane ostvario rast BDP od 2,9 procenta.

Ruska industrijska proizvodnja je tokom 2011. ostvarila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povećanje od 4,7 procenata, što je bilo slabije od rasta u Nemačkoj (osam odsto) i Indiji (4,9 procenta). Američka industrijska produkcija je lane povećana za 4,1 procenat, francuska za 2,8 odsto, italijanska za 0,4 a brazilska za 0,3 procenta. Inudstrijska proizvodnja u Velikoj Britaniji je zabeležila pad od 1,4 procenta, a u Japanu je skliznula za 3,6 odsto.

Najveći rast među zemljama G8 posle Rusije, lane je ostvarila ekonomija Nemačke od tri odsto. BDP Kanade porastao je za 2,3 procenta, Sjedinjenih Američkih Država za 1,7 odsto, a Francuske za 1,6 procenta.

Slede Velika Britanija sa privrednim rastom od 0,9 odsto i Italija sa 0,5 procenta. BDP Japana je opao za 0,9 procenta.

Najveća inflacija zabeležena je lane u Brazilu i Indiji od po 6,5 procenata, a za njima sledi Rusija gde su potrošačke cene za godinu dana porasle za 6,1 odsto i Kina (4,1 procenat).

Unutar G8 najvišu inflaciju je imala Velika Britanija, 4,2 odsto. U Italiji su cene prošle godine porasle za 3,3 odsto, u SAD za tri, a u Fracuskoj za 2,5 procenta.

Inflacija u Kanadi je bila na nivou od 2,3 a u Nemačkoj na 2,1 odsto. Cene u Japanu su prošle godine snižene za 0,2 procenta.

Najniža stopa nezaposlenosti u 2011, među zemljama G8 zabeležena je u Japanu, gde je 4,6 odsto radno aktivnog stanovništva bilo bez posla. Slede Nemačka (5,5 procenta) i Rusija (6,1 odsto).

Najviši nivo nezaposlenosti zabeležen je u Francuskoj od 9,9 procenta. Stopa nezaposlenosti u Italiji je bila 8,9 oprocenta, u SAD 8,5 procenta a u Kanadi 7,5 odsto.

Uporedne podatke o najznačajnimjim privrednim rezultatima Rusije, zemalja G8 i BRIK (Brazil, Rusija, Indija i Kina) ruska Služba za statistiku je sumirala na osnovu publikacija Međunarodnog monetarnog fonda, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Evrostata i operativnih podataka nacionalnih statističkih službi.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.