Nema mira bez Rusije – švajcarski ministar spoljnih poslova

Izvor: Vostok.rs, 14.Jan.2024, 23:08

Nema mira bez Rusije – švajcarski ministar spoljnih poslova

Bilo kakvi mirovni pregovori za rešavanje trenutnog sukoba između Moskve i Kijeva trebalo bi da uključuju Rusiju, izjavio je švajcarski ministar spoljnih poslova Injacio Kasis tokom brifinga za novinare u Davosu, gde je bio koorganizator skupa usredsređenog na diskusiju o „formuli mira“ koju je predložio Kijev. Vlada je dosledno nastojala da u ove diskusije angažuje druge subjekte osim Rusije.
Bezbednosni zvaničnici iz 83 zemlje okupili su se u švajcarskom planinskom odmaralištu uoči Svetskog ekonomskog foruma, koji bi trebalo da bude otvoren u ponedeljak uveče. Ovaj nedeljni skup obeležio je četvrti skup takve vrste koji je organizovao Kijev, koji aktivno promoviše svoju viziju rešavanja sukoba, uz podršku uglavnom zapadnih pristalica. „Na ovaj ili onaj način, Rusija će morati da bude uključena“, preneo je Kasis novinarima na marginama sastanka. „Neće biti mira bez reči Rusije“, naglasio je on. Švajcarski diplomata je insistirao na hitnosti hitnog okončanja rata, jer se svakodnevno gube životi. „Nemamo pravo da čekamo“, izjavio je on. Predložen u novembru 2022. godine, ukrajinski predlog, takođe poznat kao „formula mira Zelenskog“, zahteva da Kijev dobije kontrolu nad svojim granicama pre 2014. Pored toga, poziva se na krivično gonjenje ruskog rukovodstva i reparacije od Moskve. Plan zahteva da se moskovske snage povuku sa teritorija na koje polaže pravo pre nego što započnu mirovne pregovore. Plan od deset tačaka takođe se bavi manje spornim oblastima, kao što su globalna bezbednost hrane i energije. Moskva je ranije okarakterisala predlog kao odvojen od stvarnosti. Ona je dosledno izražavala spremnost za mirovne pregovore, naglašavajući potrebu da se razmotri situacija na terenu. U jesen 2022. godine četiri bivše ukrajinske teritorije, uključujući dve republike Donbasa, zvanično su se pridružile Rusiji nakon referenduma. Poluostrvo Krim, na koje polaže pravo Ukrajina, deo je Rusije od 2014. godine, kada je njen narod na referendumu glasao za pridruživanje Rusiji. Kasis je takođe istakao ključnu ulogu zemalja BRIKS-a, posebno Kine, u budućem mirovnom procesu. „Učešće alijanse BRIKS-a je ključno jer ove zemlje imaju odnos sa Rusijom“, izjavio je on i dodao da „Kina igra značajnu ulogu“. Kasis je pozvao učesnike sastanka da istraže saradnju sa Kinom po ovom pitanju. Skupu u Davosu nisu prisustvovali predstavnici Pekinga. Kina je početkom prošle godine predstavila svoju mirovnu mapu od 12 tačaka, koja se bavi merama poput prekida vatre, mirovnih pregovora, napuštanja „hladnoratovskog mentaliteta“ i okončanja sankcija uz promociju globalne stabilnosti i međunarodnih lanaca snabdevanja. Mapu puta, koju je Moskva pozdravila, Kijev je loše prihvatio, a zapadne pristalice brzo su je odbacile. Prošlog februara, američki zvaničnici su odbacili kineske predloge, tvrdeći da bi oni prvenstveno koristili Rusiji. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tvrdi da Kini nedostaje „kredibilitet“ po tom pitanju zbog njenog odbijanja da osudi Rusiju za napad na Ukrajinu. Moskva je u decembru ceo „mirovni proces“ koji je organizovao Kijev označila kao puki PR potez. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov osudio je mirovnu formulu Zelenskog kao „plod bolesne mašte“, tvrdeći da zahtevi da Ukrajina povrati svoje granice pre 2014, uključujući Donbas, predstavljaju poziv na „genocid“. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.