Nema menjanja sporazuma

Izvor: Akter, 21.Mar.2015, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema menjanja sporazuma

Moskva nikome neće dozvoliti da menja mirovni sporazum koji je u Minsku potpisan 12. februara, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov

Ništa neće biti izmenjeno. Sporazum je rezultat sedamnaestočasovnih razgovora, dokument su potpisali predstavnici Kijeva, Luganska i Donjecka, uz učešće Rusije i OEBS, a jednoglasno je usvojen u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekao je Lavrov u intervjuu za Rusiju 1, prenosi agencija Sputnjik.

Ruski ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << inostranih poslova je dodao da sporazum iz Minska možda dozvoljava malo različita tumačenja određenih tačaka, "ali ne u meri prikazanoj u odlukama ukrajinskog parlamenta".

Vrhovna Rada je odlučila u utorak da odloži davanje specijalnog statusa Lugansku i Donjecku dok se ne održe lokalni izbori u skladu sa ukrajinskom zakonima.

Prema rečima Lavrova, novi zakon, koji je ukrajinski predsednik Petro Porošenko potpisao u sredu, predstavlja grubo kršenje sporazuma iz Minska.

U dokumentu piše da rasprava o praktičnim pitanjima održavanja izbora po ukrajinskom zakonu treba da se sprovodi samo uz saglasnost Donjecka i Luganska. To nije učinjeno, istakao je Lavrov.

On je naglasio i da otcepljenim regionima na jugoistoku Ukrajine specijalni status mora biti odobren odmah, kako bi se osujetili planovi Kijeva da ih povrati primenom sile.

Zakon o posebnom statusu Donbasa mora se uvesti odmah, kako je dogovoreno, i ne dozvoliti da ovaj„srećni“ trenutak ukrajinske vlasti iskoriste kako bi teritorije vratili silom, zaključio je Lavrov.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.