Nebo iznad otadžbine je NEPROBOJNO: Nova raketa zbog koje je Rusija BROJ 1! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Sep.2018, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nebo iznad otadžbine je NEPROBOJNO: Nova raketa zbog koje je Rusija BROJ 1! (VIDEO)

PVO projektil koji je nemoguće izbeći

Nedavna uspešna proba najnovije ruske rakete iz sistema A-235 pokazala je da je Moskva dobila najbolju protivvazdušnu odbranu u svetu.

Pročitajte i:

Projektil iz sistema A-235, koji je zamenio stari sistem A-135, leti triput brže od puščanog metka. Proba te najnovije rakete izvedena je tačno na 65. godišnjicu početka stvaranja sovjetskog antibalističkog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sistema za zaštitu Moskve.

Naime, tada su počeli radovi na prvim PVO projektilima, kao i na radarskom sistemu koji ih podržava. Tri godine kasnije formiran je PVO pokusni raketni centar u okviru istraživačkog centra u Šari Šaganu.

Prvi sovjetski antibalistički raketni sistem, pod imenom "A", postao je operativan 1960. godine i bio je postavljen u okolini Talina.

Činili su ga radar „Dunai 2“ dometa 1.200 km, tri radara za vođenje protivbalističkih raketa, rakete V-1000. Posle Talina, bilo je planirano postavljanje i 30 baterija tih projektila oko Lenjingrada.

Prvo uspešno presretanje PVO sistem "A" izveo je u novembru 1960, da bi u martu 1961. raketa V-1000 sa rasprskavajućom bojevom glavom na visini od 25 km uspešno presrela i uništila balističku raketu R-12, ili po NATO kodifikaciji SS-4.

Projektil V-1000 je bila dvostepena komandno vođena raketa, dostizala je brzinu od 1000 metara u sekundi, bojeva glava joj je mogla biti konvencionalna ili atomska. Raketa je razvijana i u verziji S2TA, sa toplotnim sistemom za samonavođenje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.