Ne putujte u Moskvu, u narednih 48 sati…

Izvor: B92, 08.Mar.2024, 15:19

"Ne putujte u Moskvu, u narednih 48 sati…"

Stanovnicima Velike Britanije i SAD rečeno je da ne putuju u Rusiju zbog upozorenja da je planiran teroristički napad na glavni grad zemlje.

Američka ambasada u Rusiji upozorila je da "ekstremisti" imaju neposredne planove za napad na Moskvu, nekoliko sati nakon što su ruske bezbednosne službe saopštile da su osujetile planiranu pucnjavu na sinagogu ćelije avganistanskog ogranka Islamske države.

Ambasada, koja je više puta pozivala sve američke građane da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odmah napuste Rusiju, nije objavila više detalja o prirodi pretnje, ali je rekla da bi ljudi trebalo da izbegavaju koncerte i gužve i da budu svesni svog okruženja.

"Ambasada prati izveštaje da ekstremisti imaju neposredne planove da ciljaju velika okupljanja u Moskvi, uključujući koncerte, a građanima SAD treba savetovati da izbegavaju velika okupljanja u narednih 48 sati“, navodi Ambasada na svojoj veb-stranici.

Ambasada Velike Britanije je takođe obavestila svoje državljane o situaciji, dodajući: "SAD kažu da 'prate izveštaje da ekstremisti imaju neposredne planove da ciljaju velika okupljanja u Moskvi, uključujući koncerte, a građanima SAD treba savetovati da izbegavaju velika okupljanja u narednih 48. sati.' Savetujemo britanskim državljanima da ne putuju u Rusiju."

Upozorenje je izdato nekoliko sati nakon što je ruska Federalna služba bezbednosti saopštila da je sprečila napad na sinagogu u Moskvi ćelije militantne sunitske muslimanske grupe Islamska država.

Nije jasno da li postoji veza između ove dve izjave.

Rat u Ukrajini izazvao je najdublju krizu u odnosima Rusije sa Zapadom od Kubanske raketne krize 1962.

Kremlj optužuje SAD da se bore protiv Rusije podržavajući Ukrajinu novcem, oružjem i obaveštajnim podacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.