Ne cvokoćemo, ne zna se dokle

Izvor: Glas javnosti, 11.Jan.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne cvokoćemo, ne zna se dokle

BEOGRAD/MOSKVA/KIJEV - Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić izjavio je juče da gasa ima dovoljno za potrebe grejanja i da je energetski sistem Srbije sada stabilan.

- Gas je stigao do svih distributivnih centara i daljinskih sistema grejanja, kao i do najvećeg broja individualnih potrošača - rekao je juče Škundrić novinarima pred početak sastanka Kriznog štaba Vlade Srbije.

Kako je naveo ministar, ukoliko gas nije stigao do nekih individualnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << potrošača to je iz tehničkih razloga.

U Srbiji je juče bio jedan od najhladnijih dana januara u proteklih dve-tri decenije, tako da je dogovor o isporuci interventnih količina gasa od oko 5-6 miliona kubika stigao kao spas. U poslednjem trenutku su zagrejani stanovi u Beogradu, Čačku, Kikindi, Subotici..

Prema rečima Škundrića potrebno je između 12 do 24 sata da bi gas iz Rusije stigao u Srbiju.

- Naša mreža je na dovoljno visokom radnom pritisku, što je vrlo značajno za normalno prihvatanje punog kapaciteta gasa i normalno funkcionisanje gasne i distributivne mreže - izjavio je on.

Prioriteti

Srbiji je potrebno oko dve godine punjenja skladišta gasa „Banatski Dvor“, kako bi se dostiglo minimalnih 300 miliona kubnih metara gasa, a za dostizanje planiranih 800 miliona kubnih metara još dve godine.

On je rekao da je potrebno stvoriti tehničko-tehnološke uslove da se mogu otpuštati veće količine, nego što je sada slučaj.

ZA BANATSKI DVOR 22 MILIONA EVRA

Dušan Bajatović juče je izjavio da je za završetak podzemnog skladišta gasa u Banatskom dvoru potrebno oko 22 miliona evra. On je za B92 rekao da je neophodno da se urade cevovodi i nabave kompresor i proizvodna linija kako bi to skladište u potpunosti funkcionisalo.

VELIKA POTROŠNJA STRUJE

Šef kriznog štaba Vlade Srbije Nikola Rajaković ocenio je da je potrošnja električne energije u Srbiji enormno visoka i da se juče potrošnja popela na 150 miliona kilovat-sati.

To je blizu rekordne potrošnje od 31. decembra kada je bila 154 miliona kilovat-sati.

Slovačka se vraća nuklearki

Bravo za Slovake. Koja Evropa, koji futoski kupus? Zbrini svoje a Evropa moze da se nosi u....

PA NEMOJ TAKO TO OD TEBE NIJE U DUHU KONSRUKTIVNOSTI CIVILNE KONTROLE TRANSPARENTNOSTI I OTVORENOSTI DRUSTVA SADA SI PROTIV TVOJE EU-NATO I PROTIV NARANDZASTE REVOLUCIJE KAKO TO STO PSUJES EVROPU -NATO STVARNO LOSE
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.