Navaljni priveden nakon sletanja u Moskvu VIDEO

Izvor: B92, 17.Jan.2021, 19:29

Navaljni priveden nakon sletanja u Moskvu VIDEO

Ruski opozicioni političar, najglasniji kritičar Kremlja Aleksej Navaljni sleteo je na aerodrom Šeremetjevo u Moskvi, nakon čega je zadržan u pritvoru.

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija saopštio je da će se Navaljni nalaziti u zatvoru do naredne odluke suda.

Ta služba je saopštila da je za Navaljnim od 29. decembra 2020. godine raspisana poternica zbog "višekratnih kršenja pravila" dok je bio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pod uslovnom kaznom.

"Dalju meru opredeliće sud, a do tada će biti u zatvoru", navodi se u saopštenju.

Porparolka Navaljnog Kira Jarmiš navela je na Tviteru da Navaljnom pri hapšenju na pasoškoj kontroli nije saopšten razlog, te da ni njegovoj supruzi Juliji i njegovom advokatu nije bilo dozvoljeno da pođu sa njim.

"Šta se sa njim dešava, i gde su ga odveli, mi ne znamo", navela je ona.

Protivnik Kremlja boravio je u Nemačkoj gde je prebačen u avgustu pošto mu je naglo pozlilo tokom leta u Sibiru. Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičoka.

Navaljni je optužio predsednika Rusije Vladimira Putina da je naredio njegovo trovanje i ubistvo. Kremlj je odbacio te optužbe.

To je prvi put da se Navaljni vratio u Rusiju otkako je navodno otrovan prošlog leta, preneo je Rojters.

Prema navodima svedoka Rojtersa, Navaljni je zadržan u pritvoru kada je pokazao pasoš policiji prilikom kontrole pre formalnog ulaska u Rusiju.

Njegovoj supruzi Juliji, njegovom portparolu i advokatu omogućeno je da uđu u Rusiju.

Podsetimo, Navaljnom je ranije poručeno iz Moskve da ako se ne vrati do 30. decembra u Rusiju, biće uhapšen jer nije do kraja odslužio zatvorsku kaznu.

Njegove prisalice ranije su se okupile na aerodromu Vnukovo, ali je Navaljni ipak sleteo na drugi aerodrom.

Prema navodima novinara Frans presa koji su avionu, pilot aviona koji leti iz Berlina, prvo je najavio kašnjenje od 30 minuta zbog "tehničkih problema", a potom je javio putnicima da je avion preusmeren na moskovski aerodrom Šeremetjevo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.