Navaljni će moći da radi u zatvorskoj radionici, objašnjena i presuda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2021, 21:06

Navaljni će moći da radi u zatvorskoj radionici, objašnjena i presuda

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni je iz Moskve sproveden u „Zatvorsku koloniju broj 2“ u mestu Pokrov, u centralnoj ruskoj Vladimirskoj oblasti, a tokom izdržavanja kazne ima mogućnost da radi u zanatskim radionicama, kuhinji ili biblioteci, javlja TAS S pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Ruska agencija navodi da je izvor potvrdio i da Navaljni može da bude zaposlen tokom izdržavanja kazne, pošto postoje svi uslovi da nakon obuke radi na više poslova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao strugar ili da šije maske, a može da bude i bibliotekar ili kuvar.

Izvor je potvrdio za TASS da je kolonija u koju je Navaljni prebačen sa „uobičajenim pravilima“, što znači da su zatvorski uslovi manje strogi i da je namenjena zatvorenicima koji su prvi put kažnjeni i to za lakša krivična dela, a kaznu tamo trenutno izdržava oko 800 lica.

Moskovski sud je u februaru osudio Navaljnog na dve i po godine zatvora, pošto mu je preinačio uslovnu kaznu iz decembra 2014. u zatvorsku, jer se nije na vreme javio nadležnom organu dok se u Nemačkoj oporavljao od navodnog trovanja.

Objašnjena presuda Navaljnom

Moskovski gradski sud danas je objasnio zašto je presudio da je bilo u skladu sa zakonom da se Alekseju Navaljnom uslovna kazna, izrečena u slučaju "Iv Roše", zameni kaznom zatvora.

U obrazloženju se navodi da Navaljni dugo vremena nije ispunjavao obaveze koje mu je nametnuo sud, jer se nije javljao specijalizovanom državnom organu, a iako je više puta upozoravan da će mu biti ukinuta uslovna kazna promenio je mesto prebivališta, a da o tome nije obavestio državni organ, i sakrio se od kontrole, zbog čega je bila objavljena poternica.

Na osnovu ruskog krivičnog zakona, osoba koja je uslovno osuđena ne može samostalno da odlučuje kada će se javljati policiji i da li ima osnova za javljanje, ukazali su u Moskovskom sudu, preneo je Sputnjik.

U apelacionom kolegijumu smatraju da Navaljni nije izvukao „potrebne pouke“ niti je počeo da se popravlja.

Kako su naglasili u Moskovskom gradskom sudu, vreme koje je Navaljni proveo na lečenju u Nemačkoj tretirano je kao opravdan razlog što se nije javljao inspekciji, ali ga to nije oslobodilo obaveze da o tome obavesti službu koja prati poštovanje uslovne kazne.

Komentarišući zahtev Evropskog suda za ljudska prava da Navaljni bude oslobođen, Moskovski gradski sud je nazvao špekulacijama zaključke da mu je ugrožen život.

Sud je te izjave nazvao izmišljotinama osuđenog i njegovih advokata koji imaju karakter pretpostavki.

Sud ne može uzeti u obzir zahtev Evropskog suda za ljudska prava o hitnom oslobađanju Navaljnog, jer ta institucija nije iznad ruskog sudskog sistema i „ne može ruskim sudijama da daje naredbe i meša se u delatnost nacionalnih sudova“, stoji u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

STRUGAR, BIBLIOTEKAR ILI KUVAR Navaljni će moći da radi u zatvorskoj radionici

Izvor: Blic, 28.Feb.2021

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni je iz Moskve sproveden u "Zatvorsku koloniju broj 2" u mestu Pokrov, u centralnoj ruskoj Vladimirskoj oblasti, a tokom izdržavanja kazne ima mogućnost da radi u zanatskim radionicama, kuhinji ili biblioteci, javlja TASS pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.