Najglasniji aplauz u Moskvi za dečji hor iz Niša

Izvor: JužneVesti.com, 16.Jan.2015, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najglasniji aplauz u Moskvi za dečji hor iz Niša

Dečji crkveni hor "Branko" iz Niša, koji je na gala božićnom koncertu u moskovskom Hramu Hrista Spasitelja nastupio kao jedini hor izvan Rusije, toliko je oduševio domaćine da se spontano zapevalo i posle redovnog programa u holu Hrama.

U redovnom programu u koncertnoj sali hrama predstavili su kompozicije autentične srpske duhovne muzike, ali su izabrali one koje imaju veze sa Rusijom.

Tako je publika u desetominutnom nastupu niških horista mogla da čuje delo >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ruskog kompozitora Sergeja Dergtjajeva koji je jedno vreme živeo u Nišu "S nami Bog", tačnije obradu profesora Muzičke škole Dalibora Markovića.

Horisti koji se od jutros odmaraju od puta kažu da su domaćini oduševljenje pokazali dugim i gromkim aplauzom, ali i da su i sami prezadovoljni nastupom i prvom posetom Rusiji. Iako su očekivali da će ih Ruska patrijaršija dobro ugostiti, organizacija njihovog boravka u Moskvi ipak je premašila njihova očekivanja,

Sve je bilo na najvišem nivou, od prijema, do obilaska Moskve, smeštaja i, naravno, samog nastupa. Priredili su nam izuzetan doživljaj dok smo dva sata obilazili Hram Hristovog Spasa koji je veličanstven. Obišli smo sve kupole i slušali zvuk odmah ispod jednog od zvona - kaže dirigent hora Jovana Mikić.

Dodaje da su deca iz Niša bila fantastična od samog izlaska na scenu do kraja nastupa.

Možda je to samo moj utisak, ali čini mi se da nas je publika nagradila najtoplijim i najglasnijim aplauzom - dodaje Mikićeva.

Niški hor je za ovo gostovanje dobio zvaničan poziv Moskovske patrijaršije, kao i blagoslov srpskog patrijarha Irineja i episkopa niškog Jovana, a čitava svečanost je organizovana sa blagoslovom patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila.

Ideju o nastupu Nišlija u Moskvi pokrenuli su bajkeri niške podružnice ruskog moto-kluba “Noćni vukovi”. Kako kaže njen predsednik Saša Savić, nakon što su ruski bajkeri zatražili predlog dečijeg hora koji bi nastupio u Moskvi - nije bilo dileme, odmah su izabrali hor “Branko”.


Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.