Naftogaz za mogući prekid tranzita plina traži od Gazproma 11 milijardi dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Okt.2019, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naftogaz za mogući prekid tranzita plina traži od Gazproma 11 milijardi dolara

MOSKVAUkrajinska kompanija Naftogaz namjerava tražiti od ruske kompanije Gazprom više od 11 milijardi dolara.

To bi bila naknada za mogući prekid tranzita ruskog plina, objavio je izvršni direktor ukrajinske kompanije Jurij Vitrenko.

„Dobro je što ćemo 1. studenogaa poslati Gazpromu naša potraživanja u iznosu većem od 11 milijardi dolara, što bi mogla biti kompenzacija za prekid tranzita“, napisao je Vitrenko na Facebooku, komentirajući >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << izjavu direktora „Gazproma“ Alekseja Millera, koji je rekao da prije zaključivanja novog ugovora o tranzitu treba riješiti sve sudske parnice, prenosi Sputnjik.

Prema Millerovim riječima, to bi trebao bi potpuni prekid i povlačenje svih zahteva. U skladu s tim izjavama, ukrajinski mediji su objavili da je prekid tranzita sve realniji.

Arbitražni sud u Stockholmu je 28. veljače donio odluku o sporu „Gazproma“ i „Naftogaza“ u vezi s ugovorom o tranzitu plina.

Sud je odlučio u korist „Naftogaza“ i obavezao „Gazprom“ da isplati „Naftogasu“ 4,637 milijardi dolara za kompenzaciju, zato što nije isporucio dogovorene kolicine plina za tranzit preko Ukrajine. S obzirom na prethodnu odluku (prema ugovoru za isporuku plina), ruska kompanija bi trebala isplattii manje – 2,56 milijardi dolara.

Gazprom je objavio da se ne slaže sa tom odlukom.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Rat u Ukrajini,   Facebook

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.