Naftaši bratski gube

Izvor: B92, 05.Avg.2014, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naftaši bratski gube

"Što se tiče zabrane prodaje naftaške tehnologije, šteta neće biti tako velika jer se sada dosta toga proizvodi u Rusiji ili u zemljama koje nisu u EU",

Ako sankcije potraju i bude zabranjeno finansiranje projekata i kupovina opreme, smanjiće se proizvodnja nafte u Rusiji, ali će to uticati na skok cene nafte - kaže Rustam Tankajev, vodeći ekspert Saveza naftne i gasne industrije Rusije.

Od ukupne svetske proizvodnje nafte na Rusiju otpada 12,9 odsto. U 2013. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rusija je zauzela drugo mesto u svetu po eksploataciji nafte, posle Saudijske Arabije i ispred SAD koje su treće sa 10,8 odsto svetske proizvodnje.

Najveću štetu, zajedno sa ruskim,"bratski“ bi mogle da imaju najveće svetske kompnije"Ekson mobajl“,"Šel“, BP i francuski"Total“. Zapadne kompanije poput"Totala“ i BP koje su već uložile novac u projekte u Rusiji zajedno sa domaćinima"Lukojlom“ i"Rosnjeftom“, nisu zainteresovane za zapadne sankcije, jer će od njih imati štetu.

Rukovodioci francuske naftne kompanije"Total“, koja je po eksploataciji"crnog zlata“ četvrta na svetu, objašnjavaju da sankcije protiv Rusije mogu da ugroze projekt"Jamal“. Rukovodilac istraživanja u"Totalu“ Iv Luj Darikarer kaže da im je potrebna kooperacija, a ne konfrontacija.

Niko ne skriva da su potrebne američke tehnologije. U agenciji"Fič rejting“ smatraju da sankcije mogu da ozbiljno poremete planove"Rosnjefta“, zatim"Gasprom njefta“, a manje"Lukojla“, pa tek"Novateka“ i"Tatnjefta“.

"Što se tiče zabrane prodaje naftaške tehnologije, šteta neće biti tako velika jer se sada dosta toga proizvodi u Rusiji ili u zemljama koje nisu u EU", kažu u"Rosnjeftu“. Doduše, njihov prvi čovek Igor Sečin objašnjava da bi sankcije mogle da prolongiraju neke projekte. Radi se o perspektivnim nalazištima nafte i gasa, pogotovo u ruskom delu Arktika.

Analitičari"Fič rejtinga“ smatraju da će, ako sankcije potraju, ruske kompanije same morati da razrađuju tehnologije ili da traže nove partnere. Osim na Arktiku, ruski naftaši mogu imati probleme i u zapadnom Sibiru, jer su im potrebne zapadne tehnologije da bi se iz naftnih polja koja su već iskorišćena sa 75 odsto zaliha i dalje crpilo"crno zlato“.

Kad se zna da je dugoročna strategija ruskih naftnih kompanija osvajanje novih nalazišta u zoni Arktika, zajedno sa zapadnim partnerima, onda je jasno da posledice sankcija mogu imati osetan negativni efekat. Glavni zadatak"Gasproma“ do 2025. je osvajanje Arktika. U planovima je zapisano da će priobalni pojas Arktika do 2050. obezbeđivati 20 do 30 odsto celokupne nafte koju eksploatišu ruske kompanije. Za arktičke uslove, pogotovo tamo gde naftu i gas treba vaditi ispod debele kore leda, Rusija ali ni Zapad, nema gotove tehnologije već treba tek da ih napravi. Zato je saradnja sa vodećim američkim kompanijama ruskim naftašima veoma važna.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.