Nacionalna filmska kultura-2020

Izvor: Vostok.rs, 07.Maj.2011, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalna filmska kultura-2020

07.05.2011. -

Novi predlozi za razvoj ruske filmske umetnosti su oglašeni u Moskvi na konferenciji predstavnika svih filmskih profesija. Kao njen rezultat će biti objavljeni memorandum Nacionalna filmska kultura-2020.

Susret je organizovao novi Filmski Savez, koji je nastao protekle godine u znak nesaglasnosti s politikom rukovodstva Saveza filmskih umetnika RF, koji je postojao u toku više godina. Prisutni su konstatovli ozbiljnu sistemsku krizu te grane. Producenti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i distribjuteri, reditelji i glumci, filmski kritičari i sociolozi su razmenili ideje preporoda ruske filmske umtnosti, koja, prema mišlenju jednog od ideologa nove organizacije, poznavaoca filmske umetnosti Danila Dondureja, ima mnoštvo obolenja. Ona obuhvataju sve sfere: i finansiranje, i obrazovanje, i demonstraciju, i autorska prava.

Te odluke, koje su haotično usvojene tokom poslednje 2-3 godine, praktično nemaju smisla, - smatra Danila Dondurej, jer su bile usvojene na osnovi mišlenja ljudi, čiji je zadatak zarađivanje ličnih sredstva, a ne preporod grane.

Danila Dondurej je skrenuo pažnju da je apsolutni šampion prodaja ruskih filmova u inostranstvu tokom poslednjih 20 godina postala «Ruska barka» Aleksandra Sokurova. Taj film, oličenje svega najboljeg, što je akumulirano u kulturnom i duhovnom životu Rusije i sveta, snimljen je u čuvenom peteburškom Ermitažu praktično bez isključenja kamere. Taj istaknuti film prema savremenim kriterijumama ima mali budžet, dok u Rusiji danas troše milione za blokbastere. Ruskoj filmskoj umetnosti je potrebna strana pilula, samo ona će je izlečiti, smatraju eksperti.

Predložili smo formiranje nacionalnog filmskog instituta, koji postoji u Poljskoj, u svim Nordijskim zemljama, u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama. To je budžetska institutcija, koja bi se bavila staranjem o nacionalnoj filmskoj umetnosti. Ona mora da podržava početnike i velike umetnike, bavi se popularizacijom filmova kojima će se ponositi zemlja. Druga ideja povezana s time da se mora misliti ne samo na proizvodnju, već i popularizaciju. Treba pružati novac za proizvodnju, završavanje, i za podršku demonstracija. Nakon godinu dana prema rezultatima susreta s gledaocima treba analizirati ono što je snimljeno. Takva ideja odlično deluje u Francuskoj.

Među osnovnim zadacima Instituta filmske umetnosti je formiranje spiska filmova i festivala, kojima će na osnovi profesionalne ekspertize pružati status kulturno značajnih projekata.

Izvor: Golos Rossii

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.