Izvor: RuskaRec.ru, 04.Sep.2017, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na tržištu će se uskoro pojaviti jeftinija verzija raketa S-400

Rusija i Južna Koreja su stvorile jeftiniju verziju zloglasnog protivraketnog S-400 Trijumf – sistema koji se danas smatra jednim od najboljih u svojoj klasi, jer obara avione pete generacije, pa čak i hipersonične rakete koje se razvijaju širom sveta.
Jeftinija verzija je predstavljena javnosti na forumu „Armija-2017“ u predgrađu Moskve, a nazvana je S-350 Vitez (Vitяzь).
Postoji nekoliko značajnih razlika između novog sistema i njegovog starijeg brata. >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru <<
Pre svega, klasični S-400 u ruskoj vojsci može da obara sve vazdušne ciljeve na udaljenosti do 250 km, uključujući sve moderne borbene avione, strateške bombardere, rakete itd, dok će njegova jeftinija verzija to moći da učini uz manji domet - do 60 kilometara.
Osim toga, jeftinija verzija će se kupcu isporučivati bez dva protivraketna sistema podrške Pancir i Tor-M2. Dakle, ako se neprijateljska raketa nekako provuče kroz prvi bedem odbrane S-350, drugi protivraketni sistemi će morati da priteknu u pomoć.
Trenutno novi S-350 Vitez prolazi niz borbenih testiranja koja bi trebalo da se završe do kraja 2017. godine.
„Kompanija prikuplja statističke podatke o tome kako sistem funkcioniše pri obaranju ciljeva u različitim vremenskim uslovima. Istovremeno testiramo tri različite rakete za S-350“, rekao je Vjačeslav Dzirkaln, zamenik direktora korporacije Almaz-Antej za ekonomsku saradnju sa stranim kompanijama.
Deo naučne podloge za razvoj S-350 je preuzet od južnokorejskog lansera raketa srednjeg dometa zemlja-vazduh KM-SAM, koji je nastao uz pomoć Almaz-Anteja. Tako je Vitezova arhitektura slična korejskoj raketi i koristi isti radar kako bi pronašla ciljeve na nebu. Međutim, S-350 je opremljen drugačijim raketama i lanserima.  
Koja je namena S-350? Razvijen je za odbranu kritične infrastrukture: gradova, vojnih baza, fabrika itd. Može uništiti mete na udaljenosti od 60 km, kao i na nadmorskoj visini od 10-30 km.
Osnovna oprema za S-350 uključuje lanser, centar za borbeno upravljanje i multifunkcionalni radar. Svaka jedinica S-350 se sastoji od osam sistema za lansiranje, a svaki je opremljen sa 12 antibalističkih raketa.
Ubija dronove kao muve: Elektronski top „Kalašnjikov“

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RuskaRec.ru...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.