Na poziv Lavrova: Delegacija Severne Koreje od sutra u Rusiji

Izvor: B92, 15.Jan.2024, 00:55

Na poziv Lavrova: Delegacija Severne Koreje od sutra u Rusiji

Delegacija Severne Koreje koju predvodi ministarka spoljnih poslova Čoe Son Hui počinje sutra zvaničnu posetu Moskvi.

Korejska delegacija odlazi na poziv ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Severnokorejska delegacija je večeras poletela sa Međunarodnog aerodroma Pjongjang, a ispratili su je zamenik ministra spoljnih poslova Pak Čol Džun, privremeni otpravnik poslova Ruske Federacije Vladimir Topeha i vojni ataše ruske ambasade Valerij Isajenko, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi državna agencija KCNA, dodajući da će poseta trajati od 15. do 17. januara.

Ranije danas je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova potvrdila dolazak severnokorejske delegacije, sa kojom će razgovarati šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Tradicionalni saveznici, Rusija i Severna Koreja, nedavno su ponovo ojačale veze, a lider Pjongjanga Kim Džong Un je u septembru boravio u retkoj poseti inostranstvu tokom koje se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na dalekom istoku Rusije.

Najviši ruski zvaničnici, uključujući ruske ministre odbrane i spoljnih poslova, takođe su posetili Severnu Koreju prošle godine, što je izazvalo zabrinutost među saveznicima Kijeva zbog mogućnosti potencijalnog sporazuma o oružju.

Ranije ovog meseca, Bela kuća je optužila Severnu Koreju da šalje balističke rakete i lansere u Rusiju, što je, kako je nazvala, "značajna i zabrinjavajuća eskalacija“ njene podrške ratnim naporima Moskve.

Povećanje vojne i ekonomske saradnje između Rusije i Severne Koreje osudile su administracije u Vašingtonu i Seulu. Južna Koreja je optužila Pjongjang da je Moskvi obezbedio više od milion artiljerijskih metaka u zamenu za savete o vojnoj satelitskoj tehnologiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Delegacija Severne Koreje danas u zvaničnoj poseti Rusiji

Izvor: Blic, 15.Jan.2024

Delegacija Severne Koreje koju predvodi ministarka spoljnih poslova Čoe Son Hui počinje danas zvaničnu posetu Moskvi. Korejska delegacija odlazi na poziv ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.