Izvor: RuskaRec.ru, 08.Avg.2017, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na današnji dan SSSR počeo bombardovanje Berlina

8. avgusta 1941. godine sovjetski avioni su prvi put bombardovali Berlin. Mornarički bombarderi, koji su uzletali sa Zapadnoestonskog arhipelaga, izvršili su osam napada na Berlin sa 3 do 12 aviona u svakom napadu pod komandom pukovnika Jevgenija Preobraženskog.
Na današnji dan Staljin izdao legendarno naređenje: „Ni koraka nazad“
Ovo bombardovanje je bilo odgovor na nacističko bombardovanje Moskve 22. jula i trajalo je do početka septembra. Iako ova kampanja nije >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << nanela značajnu štetu nacističkoj Nemačkoj, imala je važan psihološki uticaj. Naime, nemački radio je 8. avgusta objavio da su tokom noći Berlin bombardovali britanski avioni, od kojih su neki oboreni. Ali Britanija je negirala bilo kakav napad i sovjetska vojska je preuzela punu odgovornost, dodajući da nisu pretrpeli nikakve gubitke.
Istog dana Staljin je potpisao specijalno naređenje br.0265 kojim je pohvalio pilote koji su učestvovali u bombardovanju. Petorica njih se još uvek pamte kao heroji Sovjetskog Saveza iz Drugog svetskog rata.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RuskaRec.ru...






Povezane vesti

Na današnji dan SSSR počeo bombardovanje Berlina

Izvor: Vostok.rs, 08.Avg.2017

U avgustu 1941. godine, dok su nacisti napredovali prema Moskvi, pao je Smolensk, Lenjingrad je bio u smrtnoj opasnosti, a Hitler je objavio da je Sovjetski Savez na ivici poraza. Tada je SSSR kao odgovor započeo bombardovanje Berlina.. . Osmog avgusta 1941. godine sovjetski avioni su prvi put bombardovali...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.