Na današnji dan, 16. jun

Izvor: B92, 16.Jun.2019, 00:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na današnji dan, 16. jun

1671 - U Moskvi je javno pogubljen vođa ustanka donskih kozaka i seljaka, Stepan Stenjka Timofejevič Razin. U ruskim narodnim pričama i pesmama postao je simbol prkosa i pobune.

1826 - Pošto je ugušio pobunu janičara, turski sultan Mehmed II ukinuo je taj vojni red i uveo nizam (redovna vojska). Janičare je 1330. od otete i poturčene dece hrišćanskih podanika osnovao sultan Orhan.

1852 - U Novom Sadu je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << štampan prvi broj lista "Serbski dnevnik", sa književnim dodatkom "Sedmica". List je izlazio 12 godina i bio je jedan od retkih slovenskih listova u austrijskoj carevini u to doba.

1858 - Rođen je švedski kralj Gustav V (Gustaf), koji je tokom vladavine od 1907. do smrti 1950. osigurao neutralni status Švedske u oba svetska rata.

1876 - U Cetinju je, posle pregovora vođenih od oktobra 1875. do februara 1876, potpisan ugovor o savezu Srbije i Crne Gore protiv Otomanskog carstva. Odlukom Vrhovnog saveta odbrane SR Jugoslavije 25. decembra 1993. taj datum je određen za Dan Vojske Jugoslavije.

1890 - Rođen je engleski filmski glumac Sten Laurel (Stan Laurel), zvezda urnebesnih komedija u kojima je, kao "mršavi", činio tandem sa Oliverom Hardijem (Hardy), "debelim".

1920 - U Londonu je održana prva sednica Društva naroda.

1930 - Umro je političar i filolog Ljubomir Stojanović, sekretar Srpske kraljevske akademije. Sa Jašom Prodanovićem osnovao je 1921. Republikansku stranku i bio njen prvi predsednik.

1941 - Predsednik SAD Frenklin Ruzvelt (Franklin Roosevelt) naredio je da se do 10. jula zatvore svi nemački konzulati u SAD.

1944 - Na Visu je u Drugom svetskom ratu sklopljen sporazum Tito-Subašić o odnosima Narodno-odlobodilačkog pokreta i kraljevske vlade Jugoslavije u emigraciji.

1958 - Obešen je Imre Nadj (Nagy), mađarski premijer u vreme antikomunističke pobune u Mađarskoj 1956. koju su ugušile sovjetske trupe. Nađ je na montiranom procesu osuđen na smrt zbog izdaje. Na isti dan 1989. pola miliona Madjara prisustvovalo je u Budimpešti njegovoj ponovnoj sahrani uz državne počasti.

1960 - Predsednik SAD Dvajt Ajzenhauer (Dwight Eisenhower) odložio je posetu Japanu zbog antiameričkih nereda u toj zemlji.

1961 - Ruski baletski igrač Rudolf Hametovič Nurejev zatražio je azil u Francuskoj tokom gostovanja u Parizu s ansamblom baleta "Kirov". Karijeru je nastavio u vodećim evropskim i američkim trupama i bio je zvezda britanskog Kraljevskog baleta.

1963 - Sovjetski Savez je lansirao vasionski brod "Vastok 6" sa prvom kosmonautkinjom Valentinom Terješkovom.

1972 - U Hanoveru je uhapšena Ulrike Majnhof (Meinhof), članica terorističke grupe Bader-Majnhof.

1976 - U Sovetu, najvećem crnačkom naselju u Južnoj Africi, izbili su rasni neredi u kojima je tokom nekoliko meseci poginulo najmanje 600 crnaca i tri belca.

1977 - Leonid Brežnjev, lider sovjetske KP, zamenio je Nikolaja Podgornog na mestu predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a.

1977 - Umro je nemački inženjer Verner fon Braun (Wernher von) konstruktor raketnih projektila "Fau-1" i "Fau-2". Posle rata emigrirao je u SAD, gde je radio za Nasu.

1983 - Za predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a izabran je Jurij Andropov.

1992 - Predsednici SAD i Rusije Džordž Buš (George Bush) i Boris Jeljcin postigli su u Vašingtonu dogovor o smanjivanju arsenala dalekometnih nuklearnih raketa za dve trećine do 2003.

1994 - Švajcarska je odbila da izda vizu predsedniku SR Jugoslavije Zoranu Liliću, iako je dobio zvaničan poziv za učešće na međunarodnom skupu u Kran Montani. Takva odluka doneta je na osnovu preporuke Saveta bezbednosti UN u okviru mera o ekonomskoj blokadi Jugoslavije.

1996 - Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da je na prostoru Jugoslavije tokom ratova 1991-1995. nestalo 20.000 ljudi, od kojih 12.000 u Bosni i Hercegovini.

1998 - Talibanska religiozna vojska u Avganistanu naredila je zatvaranje više od stotinu privatnih škola u kojima su se obrazovale devojčice.

1999 - Amnesti internešenel optužio je SAD za kršenje ljudskih prava, jer su nastavile da izvršavaju smrtnu kaznu, čak i nad osobama koje su počinile zločin pre svoje 18. godine.

1999 - Novi predsednik Južnoafričke Republike Tabo Mbeki položio je zakletvu. On je na toj dužnosti zamenio Nelsona Mendelu, borca za prava crnaca, koji je skoro tri decenije proveo u zatvoru.

2001 - Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je u Beograd, u prvu posetu šefa ruske države SR Jugoslaviji.

2001 - Američki predsednik Džordž Buš Mlađi i njegov ruski kolega Vladimir Putin susreli su se prvi put u Sloveniji. Dogovorili su buduću saradnju i stalne konsultacije.

2001 - Pobedom levičarske koalicije na izborima za gradonačelnika Berlina utrt je put bivšim komunistima da uđu u gradsku vladu, prvi put od pada Berlinskog zida 1989.

2006 - Tajvan je otvorio tunel Hsuehsan, dug 13 kilometara, najduži u Aziji, koji povezuje severni i južni deo tog ostrva.

2008 - Umro je Sten Vinston (Stan Winston) američki majstor za specijalne efekte i dobitnik četiri Oskara za rad u filmovima "Osmi putnik", "Tuđinci", "Terminator 2" i "Park iz doba Jure".

2009 - Rusija je, iskoristivši pravo veta u Savetu bezbednosti UN, osujetila plan Zapada o produženju misije UN koja 16 godina nadgleda primirje između Gruzije i njenog otcepljenog regiona Abhazije. Posle gruzijsko-ruskog rata avgusta 2008. godine, Rusija je priznala nezavisnost oba otcepljena regiona Gruzije - Južne Osetije i Abhazije. Gruzija insistira na celovitosti svoje teritorije.

2010 - Sud Bosne i Hercegovine osudio je na pet i osam godina zatvora Radoja Lalovića i Soniboja Škiljevića zbog zločina počinjenih u Kazneno-popravnom domu "Butmir", poznatijem kao "Kula", kod Sarajeva.

2012 - Liderka mjanmarske opozicije Aung San Su Ći primila je u Oslu Nobelovu nagradu za mir koja joj je dodeljena pre 21 godinu, dok je bila u kućnom pritvoru. San Su Ći provela je u kućnom pritvoru više od 17 godina.

2013 - Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan je u govoru pred 100.000 svojih pristalica u Istanbulu opravdao akciju policije tokom koje su demonstranti rasterani sa tamošnjeg trga Taksim. Povod za protest na Taksimu bio je plan za izgradnju tržnog centra na mestu parka Gezi. Zbog brutalnog obračuna policije s demonstrantima protest je prerastao u dvonedeljne masovne antivladine demonstracije koje su se proširile po celoj Turskoj.

2013 - Češki premijer Petr Nečas podneo je ostavku zbog skandala u kojem je, zbog zloupotrebe Vojne obaveštajne službe i korupcije poslanika, uhapšena njegova ljubavnica i šefica kabineta Jana Nadjova.

2017 - Umro je bivši nemački kancelar Helmut Kol (Kohl), "ujedinitelj Nemačke". Za šestog kancelara SR Nemačke izabran je 1982. godine, na mestu kancelara proveo je punih 16 godina i od 1989. do 1991. vodio proces ujedinjenja dve nemačke države.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VREMEPLOV: Ovi događaji su obeležili današnji dan kroz istoriju!

Izvor: RTV Pink, 16.Jun.2019

Na današnji dan štampan je prvi broj lista "Serbski dnevnik".

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.