NIŠTA OD SUSRETA! Pregovori Moskve i Vašingtona otkazani - strepnja od nuklearnog rata raste

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2022, 01:39

NIŠTA OD SUSRETA! Pregovori Moskve i Vašingtona otkazani - strepnja od nuklearnog rata raste

Nuklearni pregovori Rusije i SAD odloženi su zbog tenzija oko Ukrajine, saopštio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov

Moskva je odložila rundu pregovora sa SAD o kontroli nuklearnog oružja, koja je trebalo da se održi ove nedelje, zbog razlika u pristupu i zbog tenzija oko Ukrajine, izjavio je danas Sergej Rjabkov koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je rekao da je odluka da se razgovori zakazani za danas u Kairu odlože politička.

- Suočili smo se sa situacijom u kojoj su naše kolege iz SAD ne samo pokazale nezainteresovanost da saslušaju naše signale i uzmu u obzir naše prioritete već su delovale na suprotan način - rekao je on novinarima u Moskvi.

Rjabkov tvrdi da su SAD počele da se fokusiraju samo na nastavljanju inspekcija prema novom START ugovoru i blokirale zahteve Moskve da se razgovara i o detaljima u vezi sa brojem naoružanja u okviru pakta o smanjenju strateškog naoružanja, prenosi Beta.

Stejt department je juče saopštio da je Moskva jednostrano odlučila da odloži razgovore u Kairu i da će predložiti nove datume. „SAD su spremne da ponovo zakažu sastanak što je pre moguće jer je nastavak inspekcija prioritet za održavanje sporazuma kao instrumenta stabilnosti”, navodi se u saopštenju.

Ovo nedeljni sastanak Bilateralne konsultativne komisije osnovane u okviru novog START sporazuma - jedinog koji reguliše arsenale dve najveće nuklearne supersile - bio bi prvi takav sastanak u više od godinu dana.

Tajming razgovora imao je za cilj da pokaže da Rusija i SAD ostaju privržene kontroli naoružanja i održavanju otvorene komunikacije uprkos rastućh tenzija oko Ukrajine.

Rusija je protestovala zbog isporuke zapadnog oružja Ukrajini. Rjabkov je rekao da je situacija u Ukrajini doprinela odluci Moskve da odloži razgovore.

- Naravno, događaji koji se odvijaju unutar i oko Ukrajine u ovom slučaju utiču na odluku. Kontrola naoružanja i dijalog u ovoj sferi ne mogu biti imuni na ono što se dešava okolo, a šira slika, koja je prilično komplikovana i u velikoj meri uznemirujuća, je odigrala ulogu - rekao je on.

Novi ugovor ograničava broj operativnih nuklearnih projektila sa interkontinentalnim dometom kako SAD tako i Rusije. Poslednji put je produžen 2021. godine, na pet godina, što znači da bi dve strane uskoro trebalo da počnu pregovore o novom sporazumu o kontroli naoružanja

Na osnovu sporazuma, Vašingtonu i Moskvi je omogućeno da jedni drugima obavljaju inspekciju mesta na kojem je raspoređeno nuklearno oružje, ali s obzirom na pandemiju kovida-19, inspekcije su obustravljene 2020. godine.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.