NIS-ov program Energija znanja za studiranje u Rusiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2019, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS-ov program "Energija znanja" za studiranje u Rusiji

U sklopu međudržavne strateške saradnje Rusije i Srbije u oblasti obrazovanja, potpisani su memorandumi između Univerziteta u Novom Sadu i državnog univerziteta za naftu i gas "Gupkin", iz Moskve. Naši studenti već imaju iskustva sa moskovskim univerzitetom, zahvaljujući programu "Energija znanja", koji nekoliko godina sprovodi Naftna industrija Srbije.

NIS je do sada stipendirao 90 studenata koji su studirali u Srbiji i Rusiji, od čega je njih 30 dobilo posao u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovoj kompaniji. Trenutno ih je 18 na fakultetima "Gupkina" i Sanktperurškog rudarskog univerziteta, a ove godine će još troje njih sa stipendijama NIS-a započeti visokoškolsko obrazovanje u Ruskoj federaciji. Sofija Šoškić je kao stipendista svoju diplomu stekla na Univerzitetu "Gupkin". Kaže da je sistem studiranja drugačiji nego u Srbiji:

"Studenti se više vode kroz studiranje, a manje je neke nezavisnosti možda. Postoji više obaveza u toku godine koje student mora da ispuni da bi imao pravo da izađe na ispit. To jest postoji više predispitnih obaveza, i to je na neki način dobro, zato što ne dozvoljava da studenti zapuste predmeta i ne dozvoljava kampanjsko učenje na neki način. Mislim da nas je fakultet dobro pripremio. Pogotovo neki profesori koji imaju iskustva u praksi, i mislim da je to jako dobro na Univerzitetu "Gupkin", jer dosta profesora paralelno radi u industriji, i onda su oni bili u mogućnosti da nam prenesu kako sve to izgleda u praksi."

Sofija je odluku da se prijavi na NIS-ov program "Energija znanja" donela uz pomoć roditelja i nije se pokajala.

"Mislim da je prednost možda u odnosu na kolege koje su studirale u rodnom gradu jer celokupno iskustvo života u Moskvi i komunikacija s ljudima bukvalno iz celog sveta, jer u Moskvi mahom studiraju ljudi koji nisu iz zapadnog sveta što je zaista bogatstvo. Mislim da je tih pet godina u Rusija stvarno omogućilo da proširim vidike i sve počnem da gledam na drugačiji način", kaže Sofija.

Znanje stečeno na Fakultetu za razradu i eksploataciju naftih i gasnih ležišta u Moskvi sada primenjuje u NIS-u gde se zaposlila. To je bio jedan od razloga zbog koga se vratila u zemlju. Drugi je bio njena želja da živi i radi tamo gde je rođena.



Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.