NEMA KOGA NISU ŠPIJUNIRALI? Pentagonova tajna dokumenta otvorila Pandorinu kutiju - da li nam prete novi sukobi?

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Apr.2023, 16:29

NEMA KOGA NISU ŠPIJUNIRALI? Pentagonova tajna dokumenta otvorila Pandorinu kutiju - da li nam prete novi sukobi?

Ruske žitarice i đubrivo ne podležu međunarodnim sankcijama, ali Moskva tvrdi da je imala poteškoća s osiguranjem isporuke.

Sjedinjene Američke Države veruju da je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš previše spreman da udovolji ruskim interesima, prema novim otkrićima nakon curenja poverljivih dokumenata, objavio je u četvrtak BBC.

Dokumenti sugerišu da je Vašington pomno pratio Antonija Gutereša. Nekoliko dokumenata opisuje privatnu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << komunikaciju Gutereša i njegovog zamenika. To je najnoviji slučaj curenja tajnih dokumenata, a američki zvaničnici nastoje da otkriju kako je do toga došlo.

Dokumenti sadrže otvorena zapažanja šefa UN-a o ratu u Ukrajini i nizu afričkih zvaničnika.

Jedan dokument usmeren je na dogovor o žitnom koridoru na Crnom moru u kojem su posredovali UN i Turska u julu kako bi se izbegla globalna kriza hrane. U tom dokumentu sugeriše se da je Guteres bio spreman da udovolji ruskim interesima.

- Guteres je nastojao da poboljša izvoznu sposobnost Rusije, čak i ako bi to uključilo sankcionisane ruske subjekte ili pojedince - stoji u dokumentu.

Ocenjuje se da su njegovi postupci u februaru "podrivali šire napore da se Moskva pozove na odgovornost za aktivnosti u Ukrajini".

BBC piše da je jedan viši zvaničnik odbio da komentariše dokumente koji su procurili, ali je rekao da se UN "vodi potrebom ublažavanja uticaja rata na najsiromašnije na svetu".

- To znači učiniti sve što možemo kako bismo snizili cenu hrane... i osigurali da đubrivo bude dostupno onim zemljama koje ga najviše trebaju - rekao je.

Rusija se često žalila da je njen izvoz žitarica i đubriva pod negativnim uticajem međunarodnih sankcija i najmanje dvaput je zapretila suspenzijom žitnog koridora ako se ne odgovori na njene zabrinutosti. 

BBC dodaje da zvaničnici UN-a očito nisu zadovoljni američkim tumačenjem Guterešovih napora i tvrdi da je čelnik UN-a vrlo jasno izrazio svoje protivljenje ruskom ratu u Ukrajini.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.