NASA testira odelo za Mars

Izvor: Blic, 28.Mar.2011, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA testira odelo za Mars

Pre nego što prvi čovek kroči na Crvenu planetu, proći će još izvesno vreme. Uprkos tome, pripreme za putovanje do susedne planete već su uveliko u toku. U jednom skladištu u okolini Moskve šestorica muškaraca simuliraju let na Mars.

Posada „Marsa 500” već se nalazi na povratku do Zemlje. Ovaj eksperiment, između ostalog, treba da pokaže kako na učesnike utiče kombinacija zajedničkog života na veoma malom prostoru i u izolaciji od spoljašnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sveta.

Snažan vetar, temperature ispod nule, smrznuto tlo: tim stručnjaka Američke svemirske agencije proveo je nedelju dana na Antarktiku da bi testirao novo Nasino svemirsko odelo, komad visoke tehnologije koji bi jednog dana mogao da nađe primenu prilikom misije na Mars.

Tim okupljen oko argentinskog inženjera Pabla de Leona otputovao je u argentinsku vazduhoplovnu bazu Marambio na Antarktiku, gde je testirao prototip skafandera NDX-1. De Leon, koji radi na Univerzitetu Severne Dakote, upotrebio je za izradu prototipa više od 350 različitih materijala, uključujući i kevlar i karbonska vlakna, kako bi odelo bilo što izdržljivije i što laganije. Model, čiju je proizvodnju finansirala Nasa, koštao je 100.000 dolara, odnosno 70.200 evra.

Na vetru čija je brzina prelazila 75 km/h naučnici su uzimali uzorke iz antarktičkog permafrosta (trajno zamrznuto tlo). „Prvi put smo testirali odelo u tako ekstremnom, izolovanom okruženju tako da ne bismo mogli da obezbedimo sve što je neophodno za popravku da je nešto krenulo naopako”, rekao je De Leon po završetku misije.

Konstruktor, koji je i sam isprobao svoje odelo, priznao je da ono izaziva osećanje blage klaustrofobije. Komunikacija sa spoljašnjim svetom odigrava se samo preko zvučnika i mikrofona ugrađenih u kacigu.

Nasa, doduše, ima iskustva sa skafanderima koje su astronauti nosili kada su se spuštali na Mesec, ali na Marsu vladaju potpuno drugačiji uslovi. Tako sila gravitacije na Marsu iznosi svega jednu trećinu Zemljine teže, ali je ipak dvostruko jača nego gravitacija na Mesecu. S obzirom na činjenicu da su svemirska odela korišćena tokom kasnijih „Apolo” misija na Zemlji težila oko 132 kilograma, astronauti bi svakako osetili razliku.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.