Muzej raketa u 3D formatu

Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2011, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej raketa u 3D formatu

21.09.2011. -

Virtualni muzej raketa je otvoren na sajtu Ministrastva odbrane Rusije. U 3D formatu svako ko želi može da vidi međukontinentalne balističke rakete u prirodnoj veličini.

Sajt Ministarstva odbrane pruža mogućnost za široku publiku da poseti zatvoreni Muzej raketnih snaga. Jedinstvene ekspozicije, posvećene istoriji domaće raketne tehnike nalaze se blizu Moskve – u gradu Balabanovo Kaluške oblasti na teritoriji baze Vojne akademije Raketnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << snaga strateške namene (RSSN) «Petar Veliki».

U virtualnom muzeju se može videti oko 20 međukontinentalnih balističkih raketa, kojima je u različito doba bila naoružana vojska, - ispričao je Glasu Rusije portparol Ministarstva odbrane za RSSN Vadim Kovalj.

Šta je odlika takvog razgledanja? Ono omogućuje da se uporede razmeri čoveka i rakete. Između ostalih, jedna od raketa – RS-20, prema zapadnoj klasifikaciji Sotona, visoka je iznad 30 metara. Njena startna masa iznosi 211 tona. Ekspozicija omogućuje svakom da oseti razmere i veličanstvenost konstruktorske misli, koja je stvorila najjače u svetu rakete.

Prve balističke rakete u Sovjetskom Savezu su stvorene pod rukovodstvom istaknutog konstruktora Sergeja Koroljova. 27. avgusta 1957. godine je informativna agencija TAS saopštila da je nedavno ostvareno probno lansiranje nove superdaleke balističke rakete sa više stunjeva. Proba je bila uspešna. Ona je potvrdila ispravnost proračuna i konstrukcije rakete. Rezultati svedoče da postoji mogućnost lansiranja raketa u bilo koji region Zemaljske kugle. To je rezultiralo kolosalnim efektom u inostarstvu.

Uspeh je otvorio široke perspektive korišćenja raketa ne samo u vojnoj oblasti, - nastavlja Vadim Kovalj.

U ekspoziciji su predstavljene rakete R-4 i R-17, pomoću kojih je bio lansiran prvi veštački Zemljin satelit 1957. godine i lansiran u orbitu kosmički aparat s prvim čovekom u kosmosu, kao i savremene rakete kao što su Topola.

Danas se posetiocima iz bilo kog mesta Zemaljske kugle pruža mogućnost još dva virtualna razgledanja – spomen-kabineta maršala Žukova i Centralnog muzeja Oružanih snaga.

http://stat.mil.ru/index.htm - Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Izvor: Golos Rossii, © Skrinšot: Ministerstvo oboronы RF

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.