Muslim: Rusija je velika država, i Kurdi očekuju sa njom strateške odnose

Izvor: Vostok.rs, 01.Feb.2015, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muslim: Rusija je velika država, i Kurdi očekuju sa njom strateške odnose

01.02.2015. -

Intervju sa liderom sirijskih Kurda Salihom Muslimom o međusirijskim pregovorima u Moskvi, regulisanju krize na Bliskom istoku i ulozi Kurda u tom procesu, kao i "mirnom rešavanju" kurdskog pitanja u Turskoj.

Gospodine Muslim, ko je učestvovao u međusirijskim pregovorima u Moskvi i kakvi su rezultati ovih pregovora?

- Osim nas (Kurda), na pregovorima su učestvovali predstavnici sirijske opozicije i vlade. Opoziciju su predstavljali >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << najpre unurtašnji opozicionari. Ali, mi smo svi bili pozvani ne kao partije i organizacije ili pregovaračke strane, već kao fizička lica. Glavni je cilj ovih susreta bio duboko izučavanje stavova i stvaranje mogućnosti da dođe do pregovora u neformalnoj atmosferi. To je neophodno za stvaranje novih mogućnosti i veće gipkosti na predstojećim pregovorima u budućnosti, koji će se ticati regulisanja situacije u Siriji. Posle Ženevskih pregovora usledio je period dugog ćutanja, a Rusija i drugi posrednici žele da ožive pregovarački proces. Mi smo se dogovorili o nastavku pregovora. Mogu reći da su moskovske konsultacije bile produktivne.

Koje korake Kurdi očekuju od Rusije i šta Rusija očekuje od Kurda?

- Tokom poslednje dve i po godine, često smo boravili u Rusiji i često ponavljali da bezbednost Rusije ne počinje na Kavkazu, već na Bliskom istoku. Dok nacionalna prava Kurda ne budu regulisana i dok u Kurdistanu ne bude stabilnosti, stabilnosti neće biti ni na Bliskom istoku. Želimo da naši odnosi sa Rusijom budu strateški. Ranije se Rusija nije odnosila tako ozbiljno prema vezama sa Kurdima. Rusija je danas veoma snažna država.

Posle pobede u Kobanu, predsednik Turske Erdogan je izjavio da će Turska kao protiv "severne Sirije" biti poput "severnog Iraka". Kako ocenjujete ovu izjavu?

- Erdogan ovo ne govori prvi put. Nadamo se da će se i Erdogan i njegovi saveznici na vlasti nekada osloboditi od kurdofobije. Kurdi nisu neprijatelji turskog naroda. Mi smo uvek otvoreni za prijateljske, bratske odnose. Slične izjave ne idu u prilog ni kurdskom ni turskom narodu. Nadamo se da će oni promeniti svoje poglede i pristup kurdskom narodu, kako bi prijateljstvo dva naroda moglo da se razvija.

Rekli ste da Erdogan ne može da se oslobodi od kurdofobije. Kako se u takvoj situaciji može nastaviti "mirovni proces"?

- Govorimo da Erdogan mora da se oslobodi kurdofobije, kako bi bilo mogućnosti za nastavak "mirovnog procesa". Ako do toga ne dođe, situacija u Turskoj će se postepeno destabilizovati. Erdogan mora da vidi kako zaista stvari stoje i koji od činilaca stvarnosti mogu da utiču na budućnost u naredne, recimo dve godine. On mora da pomisli o tome šta će biti ako se "mirovni proces" nastavi ili prekine. Ali, ako ne bude pravio greške, on će videti da "mirovni proces" zaista može doneti veliku korist i tusrkom i kurdskom narodu.

Izvor: Glas Rusije, foto: Golos Rossii    
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.