Moskva zabrinuta zbog kršenja prekida vatre sa ukrajinske strane

Izvor: Vostok.rs, 17.Dec.2019, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva zabrinuta zbog kršenja prekida vatre sa ukrajinske strane

Moskva odbacuje optužbe misije UN o navodnom surovom ponašanju prema zatvorenim građanima Ukrajine, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
"Situacija u Ukrajini ostaje napeta, nastavlja se stradanje dece, dok je desetine hiljada porodica za pet godina rata ostalo bez svojih domova. Deli se zabrinutost povodom nastavka flagrantnog i sistematskog kršenja prekida vatre sa ukrajinske strane, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova „Između ostalog, u izveštaju se pominju slučajevi izvršenja kazni bez suda, samovoljnog pritvaranja ljudi, pojedinačna hapšenja, korišćenja mučenja i surovog ponašanja prema civilima na teritoriji pod kontrolom Kijeva“, navodi se u resoru. Ministarstvo izražava zabrinutost i sudskim procesom povodom događaja iz Odese iz maja 2014. godine. Pri tome, govori se da u Moskvi nisu iznenađeni ni odsustvom napretka u otkrivanju krivaca za ubistva tokom događaja na „Majdanu“ u Kijevu. „Sve ove činjenice pokazuju da Kijev ne može da pokaže političku volju i izvrši detaljnu i nepristrasnu istragu činjenica kršenja ljudskih prava pripadnika Oružanih snaga Službe bezbednosti Ukrajine.“. Moskva primećuje da Kijev ne pokazuje ni spremnost da osigura prava nacionalnih manjina. „Odbacujemo optužbe da se Federalna služba bezbednosti navodno surovo ophodi prema ukrajinskim građanima“, piše u dokumentu. Ministarstvo je pozvalo eksperte UN da se oslanjaju na zvanične izvore informacija. Ranije je posmatračka misija UN za ljudska prava u Ukrajini objavila izveštaj u Ženevi za period od 16. avgusta do 15. novembra 20019. godine.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.