Moskva za jače odnose sa Abhazijom

Izvor: RTS, 08.Avg.2010, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva za jače odnose sa Abhazijom

Povodom druge godišnjice rata između Rusije i Gruzije, Dmitrij Medvedev posetio Abhaziju. Rusija će jačati odnose sa Abhazijom u oblasti politike, ekonomije i bezbednosti, izjavio ruski predsednik.

Na dan kada se obeležava početak rusko-gruzijskog ratnog sukoba, iz leta 2008. godine, predsednik Rusije Dmitrij Medvedev doputovao je u iznenadnu posetu Abhaziji.

Medvedev se sastao sa predsednikom Abhazije Sergejem Bagapšom u Suhumiju, glavnom gradu te oblasti koja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je proglasila nezavisnost posle sukoba iz 1992. i 1993. godine.

"Rusija će jačati odnose sa Abhazijom u oblasti politike, ekonomije i bezbednosti i za to ne postoji alternativa", izjavio je Medvedev, tokom sastanka sa abhazijskim kolegom Bagapšom.

Ruski predsednik je objasnio da je odluka Moskve da prizna nezavisnost Abhazije i Južne Osetije "bila bolna, teška, ali da je vreme pokazalo da je bila ispravna".

"Tada je bio ugrožen i sam opstanak Južne Osetije i Abhazije. Da tada nismo doneli takvu odluku, sadašnja situacija bi bila drugačija. Situacija se sada smirila, što sam mogao zaključiti na osnovu kontakata sa partnerima u medjunarodnoj zajednici", zaključio je Medvedev.

Tenzije ne popuštaju

U noći između 7. i 8. avgusta 2008. godine, gruzijska vojska krenula je ofanzivu, kako bi preuzela kontrolu nad Južnom Osetijom. Ruska vojska je uzvratila napadom, da bi zaštitila Ruse koji žive u tim oblastima i mirovne snage.

Ruske snage su u ratu, koji je trajao svega nekoliko avgustovskih dana 2008. godine, razbile gruzijsku armiju, zbog čega su odnosi između Rusije i Zapada vraćeni na nivo iz vremena hladnog rata.

U sukobu je poginulo 400 ljudi. Od oko 100.000 onih koji su napustili domove, trećina je još uvek raseljena. Posle sukoba na Kavkazu, završenog mirovnim sporazumom uz posredovanje Evropske unije, Rusija je priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije

Na dvogodišnjicu rata, tenzije između Rusije i Gruzije, koja nastoji da postne članica NATO, ne popuštaju. Sjedinjene Države nerado gledaju na snažan ruski uticaj u bivšim sovjetskim republikama, koje poseduju ogromne rezerve nafte i gasa.

Rusija je jedan od glavnih snabdevača energentima država centralne Azije i Kavkaza,a preko njene teritorije idu glavni tranzitni putevi nafte i gasa iz Azerbejdžana i Turkmenistana ka Evropi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.