Moskva urla: Posledice će biti katastrofalne

Izvor: B92, 11.Jul.2023, 14:54

Moskva "urla": Posledice će biti katastrofalne

Rusija danas upozorila na "katastrofalne posledice" za Evropu ako rat u Ukrajini eskalira.

Moskva tvrdi da je širenje NATO-a na istok bilo ključni faktor zbog kog je i odlučila da izvrši invaziju na Ukrajinu pre gotovo 17 meseci. Kremlj je juče ponovo poručio da bi ulazak Ukrajine u NATO bio direktna pretnja ruskoj bezbednosti, na koju bi ona direktno odgvorila.

U sklopu niza izjava visokih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ruskih diplomata uoči današnjeg samite NATO u Viljnusu Konstantin Gavrilov, visoki ruski pregovarač za bezbednosna pitanja, optužio je SAD da raspiruje sukob šaljući oružje u Ukrajinu.

U intervjuu za rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti on je upozorio Evropu da bi se prva suočila s "katastrofalnim posledicama" kada bi rat eskalirao, ali nije rekao s kakvim tačno.

"Pogledajmo činjenice - sudbina Evrope ne zanima SAD", rekao je, optuživši Vašington da ima agendu slabljenja i potkopavanja Rusije.

Čelnici NATO-a trebalo bi da na samitu u Viljnusu odobre prve svobuhvatne savezničke planove od kraja Hladnog rata za odbranu od bilo kakvog ruskog napada. Ruski ambasdor u Belgiji Aleksandar Tokovinin rekao je u izjavi koju su prenele RIA Novosti, da bi ti planovi učinili sukob NATO-a s Moskvom oštrijim i

NATO diplomate su rekle da se među saveznicima smanjuju razlike u pogledu težnji Ukrajine da uđe u taj savez, kao i da će sve to sačekati kraj rata.

Gavrilov je za RIA-u rekao: "I SAD i NATO shvataju da vreme nije na njihovoj strani. Oni u Ukrajini gube."

Treba podsetiti i na to da ukrajinska kontraofanziva koja je počela prošlog meseca napreduje sporije od očekivanog, ali ukrajinska vojska rekla je u ponedeljak da su njihove snage uhvatile "u zamku" ruske jedinice u Bahmutu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.