Moskva upozorava na opasnosti koje francuski nemiri predstavljaju Evropi

Izvor: Vostok.rs, 07.Jul.2023, 15:11

Moskva upozorava na opasnosti koje francuski nemiri predstavljaju Evropi

 Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izrazila je duboku zabrinutost zbog neviđenog porasta nasilja u Francuskoj izazvanog ubistvom 17-godišnjeg muškarca alžirskog i marokanskog porekla, upozorivši Pariz da ne koristi bilo kakav oblik policijske brutalnosti.
„Pozivamo [francuske] vlasti da odmah utvrde okolnosti ubistva koje je uzburkalo Francusku i preduzmu neophodne mere da kazne počinioce. Situacija u Francuskoj ne sme da ugrozi bezbednost našeg zajedničkog evropskog kontinenta“, izjavila je Zaharova na brifingu za novinare u četvrtak. Usred najnovijeg talasa uličnog nasilja u Francuskoj, Moskva je osudila i policijsku brutalnost, za koju veruje da je postavila pozornicu za nasilje, kao i haos koji su izazvali izgrednici koji su opljačkali brojne firme i ranili stotine policajaca. „Poslednjih godina bili smo svedoci brojnih kršenja ljudskih prava i slučajeva policijske brutalnosti u Francuskoj, ali ubistvo 17-godišnjeg alžirskog tinejdžera od strane policajca pokazalo je svetu prave razmere problema u zemlji koja sebe naziva kolevka ljudskih prava“, dodala je ona. Zaharova je izjavila da je „teško ignorisati rastući nivo ksenofobije, neprijateljstva prema migrantima i manifestacije antisemitizma“, pozivajući francuske vlasti da „ozbiljno shvate rastuću radikalizaciju društva“. Zaharova je odvojeno tvrdila da je francusko oružje koje je prvobitno isporučeno Ukrajini pojavilo u zemlji porekla i da su ga demonstranti koristili za napad na policiju. „Prema višestrukim medijskim izveštajima, neonacističke grupe preduzimaju direktnu akciju u neredima u Francuskoj. Pariz bi trebalo da prestane da kritikuje druge nacije zbog toga kako podržavaju vladavinu zakona i da se umesto toga fokusira na rešavanje sopstvenih domaćih problema i zaštitu svojih građana, izjavila je Zaharova.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.