Moskva se nada da će Kijev odgovorno pristupiti realizaciji Minskih sporazuma

Izvor: Vostok.rs, 19.Dec.2019, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva se nada da će Kijev odgovorno pristupiti realizaciji Minskih sporazuma

Moskva se nada da će Kijev odgovorno pristupiti realizaciji Minskih sporazuma bez narušavanja sporazuma lidera „normandijskog formata“, a takođe konstatuje da u nacrtima amandmana na Ustav Ukrajine, suprotno Minskim sporazumima, nema ni reči o specijalnom statusu Donbasa, navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
Ministarstvo je skrenulo pažnju na povećan broj „zakonodavnih inicijativa administracije Vladimira Zelenskog koje su podnete Vrhovnoj radi odmah nakon ’normandijskog samita‘ u Parizu 9. decembra“. „Već 12. decembra ukrajinski Parlament produžio je za godinu dana zakon o specijalnom statusu Donbasa, a 13. decembra predsednik Ukrajine predstavio je ukrajinskom Parlamentu nacrt izmena Ustava o decentralizaciji. Na prvi pogled, sve je urađeno u duhu Minskih sporazuma i trebalo je da se podudara sa sastankom kontakt-grupe 18. decembra. Međutim, važne su nijanse“, primetilo je Ministarstvo u komentaru na zakonodavne aktivnosti u Ukrajini. „Tako proširenje zakona o specijalnom statusu Donbasa po modelu iz 2014. godine, iako predstavlja korak u pravom smeru, ne može da se smatra ispunjenjem paketa mera iz 2015. godine i odluka ’normandijskih‘ samita“, ističe Ministarstvo spoljnih poslova. „Ovi sporazumi zahtevaju od Kijeva da se dogovori sa Donjeckom i Luganskom o svim pravnim aspektima specijalnog statusa, kako bi se osigurao njegov stalni rad, a zajedno sa zakonom to podrazumeva usvajanje ustavnih izmena i propisa“, saopštilo je rusko Ministarstvo. „Osim toga, mnoge odredbe pomenutog zakona su zastarele. U njemu se, na primer, govori o rokovima za izbore u Donbasu 2014. godine, koji su odavno prošli. Zastarelo je i pozivanje na zakon o politici državnog jezika koji više ne važi. Član 10, dodat 2015. godine, povezuje stupanje na snagu ključnih članova zakona sa početkom mandata novih vlasti nakon izbora, što je u suprotnosti sa ’Štajnmajerovom formulom‘. Sve to zahteva korekcije“, ocenjuje se u saopštenju. „Očekujemo da će ukrajinski parlamentarci odgovorno pristupiti realizaciji Minskog paketa mera, izbegavajući zamene pojmova i izobličavanje sporazuma lidera zemalja ’normandijskog formata‘. Uvereni smo da će to doprineti sveobuhvatnom političkom rešavanju unutrašnjeg ukrajinskog sukoba u Donbasu“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.