Moskva računa na mir u Siriji

Izvor: Vostok.rs, 13.Dec.2011, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva računa na mir u Siriji

13.12.2011. -

Moskva je protiv sankcija Damasku. Takav scenario ni do čega dobrog neće dovesti. Ovo je izjavio ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov posle pregovora sa alžirskim kolegom Muradom Medelsijem. Lavrov je podvukao da je cilj ekstremističkih grupacija da izazovu humanitarnu katastrofu u Siriji, kako bi opravdali spoljnu intervenciju.

Rusija zahteva da se označi kraj pokušajima da se minira Sirija. Moskva podvlači da unutrašnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << probleme zemlje treba da rešava sam sirijski narod, bez mešanja spolja. Odlučnost Zapada koji insistira na novim sankcijama protiv Sirije kontraproduktivna je, uveren je Sergej Lavrov.

Naši partneri u SAD, EU i nizu drugih zemalja već više od pola godine ispoljavaju odlučnost, primenjujući nove sankcije protiv Sirije, uključujući ekonomske sankcije, koje negativno utiču na položaj stanovništva. Mislim da je to loša odlučnost. Rusija u svakodnevnim kontaktima sa sirijskim rukovodstvom, kao i sa sirijskom opozicijom trudi se da postigne saglasnost da se započne dijalog. Pri tome na najodlučniji način osuđujemo nasilje, bez obzira na to odakle ono potiče. Ali tu počinju prepreke, zato što naši partneri koji nas pozivaju da ispoljavamo odlučnost, ne žele da osude nasilje od strane ekstremističkih naoružanih grupacija, koje sve aktivnije deluju u Siriji protiv zakonitih vlasti.

Postoje neosporni dokazi da svojim dejstvima naoružana opozicija postiže strano vojno mešanje u sirijski konflikt, govori Sergej Lavrov.

Naši partneri koji nas pozivaju da ispoljavamo odlučnost, ne žele da osuđuju nasilje koje potiče od strane naoružanih ekstremističkih grupacija. A one sve aktivnije deluju u Siriji protiv zakonitih vlasti. Postoje prilično ozbiljne činjenice koje to potvrđuju. Naoružane grupacije terorista noću redovno gađaju armijske punktove i administrativne zgrade, bolnice, škole i druge objekte socijalne infrastrukture. One napadaju na plicijske patrole, na javni saobraćaj. Nema nikakve sumnje da se cilj tih terorista sastoji u tome da se provocira humanitarna katastrofa i da se dobije izgovor za traženje spoljnog mešanja u ovaj konflikt.

Rusija se od počekta antivladinih demonstracija u Siriji zalaže protiv mešanja u unutrašnje stvari ove države. Ni Zapad, ni Liga arapskih država ne treba da postavljaju vladi Damaska ultimatume, izjavio je Sergej Lavrov. Ministar inostranih poslova Rusije podsetio je da su u oktobru zapadne zemlje pokušale da provuku u SB UN rezoluciju koja je predviđala mogućnost uvođenja saknicja portiv sirijskog režima. Ipak Rusija i Kina su uložile veto na dokument. Svoj stav Moskva nema nameru da menja.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.