Moskva protiv „neprijatelja naroda”

Izvor: Politika, 13.Jul.2012, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva protiv „neprijatelja naroda”

Donji dom ruskog parlamenta usvojio sporni zakon o „nevladinim komercijalnim organizacijama”

Ruska Duma (donji dom parlamenta) je odlučila da ipak stupi na snagu sporni zakon koji reguliše rad nevladinih organizacija (NVO), a koje oni nazivaju „nevladinim komercijalnim organizacijama”. Ove organizacije sada dobijaju status „stranog agenta”, a posebnim zakonom se pod strožu kontrolu stavljaju i internet sajtovi koji se bave „delikatnijim temama” vezanim za rusku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svakodnevicu. O ovim odlukama, koje su izglasane sa 374 glasa za, tri protiv i jednim uzdržanim, predstoji još da se izjasne Savet federacije (Gornji dom) i predsednik države Vladimir Putin.

Predlog zakona o NVO izazvao je u proteklim nedeljama burne reakcije ruskih nevladinih organizacija kao i njihovih finansijera, posebno onih iz inostranstva. Mnogi su formulaciju „strani agent” protumačili kao – „špijun” ili „neprijatelj naroda”.

Ipak, koga je u Rusiji, po novousvojenom zakonu, moguće označiti kao „neprijatelja naroda”? Reč je, pre svega, o organizacijama finansiranim iz inostranstva koje, pri tome, učestvuju u političkom životu Rusije i akcijama s tim u vezi. Za njihovu delatnost predviđena je jača kontrola državnih organa i, u skladu sa time, i drastičnije kazne. Tako predstavnicima nevladinih organizacija sa stranim finansijerom koji pozivaju na „građansku neposlušnost” sleduje novčana globa od 200.000 rubalja (oko 5.000 evra), pa do zatvorske kazne u trajanju od tri godine.

Za osnivanje religioznih ili društvenih organizacija čija delatnost je skopčana sa nasiljem predviđena je novčana kazna od 300.000 rubalja, do četvorogodišnjeg zatvora.

Od novog zakona su izuzete delatnosti iz sfere nauke, kulture, umetnosti, zdravstvene zaštite, socijalne podrške građanima, zaštite materinstva i dečije zaštite, promocije zdravog života, fizičke kulture i sporta, ekologije, dobrotvornog rada... Ali i registrovane religiozne organizacije, državne korporacije i kompanije, kao i nekomercijalne organizacije...

Zbog spornih zakona, španski mediji najavljuju stvaranje u Rusiji „crnih spiskova internet sajtova”, tačnije – uvođenje cenzure. Mada se novi zakon, pre svega, bavi kontrolom sajtova koji propagiraju dečju pornografiju i slično, mnogi veruju da će se zabrane odnositi i na one koji se dotiču političkih tema, neprihvatljivih za državu. Na udaru bi se, pre svega, mogli naći sajtovi preko kojih su mladi poslednjih meseci pozivani na antivladine demonstracije.

„Borba protiv onih koji misle drugačije prenosi se u virtuelni prostor”, komentariše u međunarodnom izdanju list „Kriščen sajens monitor”. „Frankfurter algemajne cajtung” spekuliše da je jedan od razloga ishitrenog uvođenja novog zakona činjenica da je rejting aktuelnog šefa ruske države Vladimira Putina u konstantnom padu.

„Još od sovjetskih vremena ruski činovnici u svakom problemu traže inostrani uticaj”, dodaje „Fajnenšel tajms”. „Ta vrsta paranoje pojavila se i u novom zakonu koji ima za cilj razobličavanje stranih agenata. A pod time se podrazumevaju sve organizacije finansirane iz inostranstva”.

Naravno, niko ne spori da je Rusija, kao jedna od vodećih sila sveta, na meti stranih službi i organizacija koje imaju za cilj da „unesu nemir” među tamošnji živalj. Ipak, koliko će novi zakon pomoći da se taj uticaj onemogući zavisiće, pre svega, od načina na koji se bude primenjivao. A upravo to je ono čega se mnogi u ovoj zemlji, i van nje, plaše.

Slobodan Samardžija

objavljeno: 14.07.2012
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.