Moskva povlači drastičan potez?

Izvor: B92, 28.Avg.2023, 10:28

Moskva povlači drastičan potez?

U ratu u Ukrajini zabeležena je rekordna upotreba dronova u istoriji, označavajući promenu u taktici i tehnologiji ratovanja.

Kako analizira tink-tank organizacija Evropsko veće za spoljne odnmose, iako su dronovi već uveliko korišćeni u Vijetnamu, u ratu na Kosovu, Avganistanu, Iraku i drugde, nikada do sda nisu upotrebljavani u ovolikoj meri.

Ugledni britanski Rojal junajted services Institut procenjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Ukrajina gubi 10.000 bespilotnih letelica mesečno.

Ukrajinci koriste puno vrsta dronova, od malih kao što je Blek Hornet s rasponom krila od 12 centimetra, do onih s rasponom krila većim od 15 metara. Posebno važnu ulogu imaju manji, najčešće rotirajući dronovi.

Vojni dronovi, kao što su turski Bajraktar TB2 ili ruski Orion, nose projektile za napad na trupe na zemlji. Intenzivno se koriste i takozvani dronovi kamikaze, bespilotne letelice za jednokratnu upotrebu koji eksplodiraju kad dosegnu svoju metu. U poslednje vreme Ukrajinci njih koriste za napade na Moskvu.

Takođe, specifičnost ovog rata je i veliki broj civilnih dronova, na što verovatno otpada većina ukrajinskih dronova, jer su jeftini, dostupni i jednostavni za korišćenje.

Većinom ih proizvodi kineski DJI. Kompanija je službeno obustavila prodaju Ukrajini i Rusiji nekoliko sedmica nakon početka rata, ali njihovi dronovi, najviše tip Mavik, i dalje su među najtraženijim.

Međutim, stalni napadi na Rusiju, a pogotovo na Moskvu, šalju poruku Kremlju i Rusima da bi se rat mogao vratiti odakle je krenuo, u Rusiju.

Ruska vojska već sada je pod pritiskom jer ne može da zaštiti glavni grad, a ako se napadi pojačaju, možda će morati da pojačaju zaštitu Moskve i drugih gradova. To bi pak, kako se procenjuje, bio drastičan poteuz jer bi tada Rusija oslabila svoje snage u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.