Moskva podržava formiranje međunarodne komisije u Republici Srpskoj za istragu zločina protiv svih naroda u regionu Srebrenice

Izvor: Vostok.rs, 05.Apr.2019, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva podržava formiranje međunarodne komisije u Republici Srpskoj za istragu zločina protiv svih naroda u regionu Srebrenice

Moskva podržava formiranje nezavisne međunarodne komisije u Republici Srpskoj za istragu zločina protiv svih naroda u regionu Srebrenice i protiv Srba u Sarajevu devedesetih godina, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova i pozvala institucije u BiH da pomognu rad tih komisija.
Zaharova je ocenila da je njeno formiranje direktno povezano sa očiglednim nedostacima u radu Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. #Zaharova: Podderživaem sozdanie v Respublike Serbskoй (Bosniя i Gercegovina) nezavisimыh meždunarodnыh komissiй po rassledovaniю prestupleniй protiv vseh narodov v raйone Srebrenicы i protiv serbov v Saraevo v 1991-1995 gg.
— MID Rossii  (@MID_RF) April 4, 2019 „Upravo su neefikasnost, selektivnost i antisrpski ’naboj‘ ovih privremenih struktura međunarodnog krivičnog pravosuđa, koje već više od dve decenije predstavljaju jednu od glavnih prepreka postizanju održivog pomirenja na Balkanu, ukazale na potrebu za potpunijim proučavanjem i analizom tragičnih događaja iz vremena oružanog sukoba u BiH“, rekla je Zaharova. „Očekujemo da će rezultati komisije biti sveobuhvatni i nepristrasni, da će rasvetliti jedan od najgorih sukoba na ovim prostorima i da će, u krajnjem ishodu, pomoći nadležnim vlastima da ostvare istinsku pravdu u ime svih žrtava ratnih zločina u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve relevantne resore i organizacije u Bosni i Hercegovini da komisijama pruže neophodnu pomoć u njihovom radu", navela je Zaharova.  
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.