Moskva podržava arapsko rešenje za Siriju

Izvor: Politika, 07.Feb.2012, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva podržava arapsko rešenje za Siriju

Šef ruske diplomatije kaže da je predsednik Asad rešen da se prekine nasilje „na obe strane”

Prema izveštajima agencija

Moskva, Aman – Sirijski predsednik Bašar al Asad spreman je da u svoju nasiljem uzdrmanu zemlju primi proširenu misiju Arapske lige, a uskoro će saopštiti datum održavanja referenduma o novom ustavu, citira ruska agencija Interfaks šefa ruske diplomatije posle njegove jednodnevne posete Damasku.

Asad je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << po rečima Sergeja Lavrova, „potpuno posvećen” traganju za načinima da se zaustavi nasilje, bez obzira na to s koje strane dolazilo, citira Interfaks Lavrova posle „veoma korisnog sastanka sa rukovodstvom” Sirije.

U danu u kome su sirijske snage nastavile da bombarduju Homs, središte protesta protiv Asadove vladavine, Lavrov je izjavio da je sirijskom predsedniku preneo da Moskva želi da se kriza u Siriji reši na osnovu inicijative Arapske lige, javlja Rojters pozivajući se na rusku agenciju RIA.

Lavrov je potvrdio da je Sirija zainteresovana da misija Arapske lige nastavi rad u proširenom sastavu. Sada je u toj misiji u zemlji od 23 miliona stanovnika angažovano samo 110 posmatrača Lige.

Poruka jednog od retkih sirijskih saveznika stigla je tri dana pošto je veto Rusije i Kine na nacrt rezolucije UN o Siriji izazvao ogorčenje Zapada spremnog da uvede nove sankcije kako bi se Asad ekonomski oslabio i prisilio da siđe sa vlasti.

„Svaki lider svake zemlje mora da bude svestan svog dela odgovornosti. Vi ste svesni svog. U našem je interesu da arapski narodi žive u miru i slozi”, citira RIA Lavrova koga su po dolasku u Damask dočekale velike manifestacije Asadovih simpatizera.

Rusija kaže da Asadovi protivnici takođe moraju da snose deo odgovornosti za nasilje.

Lavrov, koji je u jednodnevnoj poseti Damasku boravio u društvu šefa ruske kontraobaveštajne službe Mihaila Fratkova, izjavio je da mu je Asad rekao da je odlučan da se nasilje prekine na obe strane i da je spreman na dijalog sa svim političkim snagama u Siriji.

Aktivisti opozicije do sada su u više navrata odbacivali slična Asadova obećanja jer je i posle njih nastavljao da proteste guši tenkovima i armijom nazivajući svoje protivnike „teroristima”.

Rusko ministarstvo inostranih poslova posetu je opisalo kao deo napora Moskve da se „pronađe najbrža stabilizacija situacije u Siriji na osnovama hitnog sprovođenja demokratskih reformi za koje je došlo vreme”.

Sirijska opozicija oštro kritikuje blokadu glasanja u UN tvrdeći da je veto Rusije i Kine ohrabrio sirijske vlasti da preduzmu ofanzivu na Homs.

Lavrov, međutim, tvrdi da se reakcija Zapada u osudama veta Moskve graniči sa „histerijom”. Moskva kaže da nacrt rezolucije faktički predviđa promenu režima u Siriji.

Predstavnica za štampu Stejt departmenta pozvala je Lavrova da „iskoristi priliku da Asadovom režimu potpuno jasno predoči koliko je izolovan i da ohrabri Asada i njegov narod da prihvati plan Arapske lige i obezbedi tranziciju”.

Rusija je, podseća Rojters, glavni snabdevač Sirije oružjem, a sirijska luka Tartus je sedište jedine ruske pomorske baze na Mediteranu.

Turska, koja je veto Rusije i Kine u UN nazvala „fijaskom”, najavljuje novu inicijativu za rešenje krize. „Počećemo novu inicijativu sa onim zemljama koje stoje uz narod a ne uz sirijsku vladu”, rekao je premijer Tajip Erdogan u Ankari ne precizirajući nikakve detalje.

Svojevremeno bliski saveznik Asada, Turska danas oštro osuđuje njegov krvavi odgovor na protest i sirijskog lidera poziva da se povuče sa vlasti.

Turska je takođe pružila utočište članovima opozicionog Sirijskog nacionalnog saveta kao i izbeglim dezerterima iz sirijske armije.

Francuska, Britanija, Italija, Belgija i Španija juče su „na konsultacije” povukle svoje ambasadore iz Damaska, dok Evropska unija radi na novoj rundi sankcija Siriji računajući da će dogovor biti postignut do 27. februara.

Sankcije uključuju zamrzavanje svih sredstava centralne sirijske banke i zabranu uvoza i izvoza fosfata, dijamanata, zlata i drugih plemenitih metala. Razmatra se i mogućnost zabrane komercijalnih letova za Damask i iz njega.

Istovremeno se javlja da su snage režima nastavile sa napadima na pobunjeničko uporište u trećem po veličini sirijskom gradu Homsu. Izveštač Bi-Bi-Sija, jedan od retkih zapadnih novinara na licu mesta, javio je da je artiljerija otvorila vatru rano ujutru u utorak. On kaže da stanovnici strahuju da predstoji kopnena inicijativa i da se tenkovi približavaju centru Homsa.

Pozivajući se na lokalne antirežimske aktiviste, agencije izveštavaju da su stotine lica poginule otkako je artiljerijski napad počeo u petak, najmanje 95 osoba samo u ponedeljak. Tvrdi se da je juče poginulo još 19 osoba, a najmanje 40 ranjeno.

Sirijska vlada, koja se od marta 2011. suprotstavlja pobuni, tvrdi da se bori protiv naoružanih bandi koje imaju podršku spolja. Sirijski ministar unutrašnjih poslova potvrdio je da će se operacije protiv „terorističkih grupa” nastaviti sve dok se u Homsu ne obnove bezbednost i red.

Asma Asad, predsednikova supruga rođena u Britaniji, u međuvremenu je izrazila podršku svom mužu. U i-mejl poruci listu „Tajms” ona kaže: „Predsednik je predsednik Sirije, ne dela Sirije, i prva dama ga u toj ulozi podržava.”

Grupe za ljudska prava i sirijski aktivisti tvrde da su tokom pobune od marta sirijske snage bezbednosti ubile više od 7.000 ljudi. UN procenjuju da je u januaru broj mrtvih prešao 5.400, ali dodaju da je broj teško potvrditi.

Asadova vlast ističe međutim da je u sukobima poginulo najmanje 2.000 pripadnika snaga reda.

objavljeno: 08.02.2012.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.